Starten in de Horeca

Wil je starten met een horecazaak? De horecasector is onderworpen aan heel wat regelgeving. Horeca Vlaanderen , Guidea (het Kenniscentrum voor toerisme en horeca), VLAIO en Toerisme Vlaanderen helpen je als startende horeca-ondernemer vooruit door het aanbieden van brochures en tools. 

Startersbrochure Horeca Vlaanderen

De startersbrochure van Horeca Vlaanderen biedt je een handig overzicht van alle geldende reglementering binnen de horecasector. Waar moet je rekening mee houden, welke formaliteiten moet je vervullen, aan welke instanties moet je zaken melden, bij welke instanties moet je een vergunning aanvragen ... Achteraan de brochure vind je handige checklist per type horecazaak.

Startersbrochure Horeca Vlaanderen

Wegwijzer voor logiesuitbaters

Toerisme Vlaanderen en het Agentschap Innoveren en Ondernemen neemt je stap voor stap door de opstart van een toeristisch logies.

Starten met een logies? Specifiek voor de logiessector heeft Toerisme Vlaanderen, samen met het Agentschap Innoveren & Ondernemen, de handige ‘Wegwijzer voor startende logiesuitbaters’ opgemaakt. Deze wegwijzer toont je welke stappen je moet zetten om een logies uit te baten. Kort en bondig, met veel doorverwijzingen naar praktische informatie:  www.toerismevlaanderen.be/publicaties/wegwijzer-voor-startende-logiesuitbaters .

Wegwijzer startende logies

Starterstools Guidea

Nadat je de gids van Horeca Vlaanderen doorgenomen hebt, ben je al op de hoogte van de reglementering en de nodige vergunningen. Guidea, het Kenniscentrum voor Toerisme en Horeca, maakte ene gids 'Starten in de Horeca'. Het startersplan begeleidt je in verschillende stappen naar je doel. Ze geven heel wat tips en trics mee en laten ondernemers aan het woord in filmpjes. Het hindernissenparcours toont je obstakels die je kan tegenkomen.

Eigen financieel plan opstellen

Een goed gefundeerd financieel plan opent alvast de deuren naar zakenpartners zoals banken en boekhouders. Het financieel plan helpt je alle aspecten van je restaurant of café in vraag te stellen voor je start. Een doordacht plan in de hand sterkt het vertrouwen en de realiseerbaarheid van je horecazaak.

Starterstools Guidea