Oranje bank kleurt opnieuw Leieboorden

Gepubliceerd op Donderdag 09 februari 2023

Tijdens de eerste Kortrijkse Triënnale voor beeldende kunst ‘PLAY’ (2018) plaatste de kunstenaar Jeppe Hein twee oranje banken op de verlaagde Leieboorden. Eén daarvan werd omwille van de grote populariteit aangekocht door de stad en kreeg een permanente plek langs de Leieboorden. Het kunstwerk was één van de meest gefotografeerde werken tijdens PLAY. De bank was echter aan een opknapbeurt toe en ging daarvoor even terug naar de studio van de kunstenaar. Vandaag keert de gerestaureerde bank terug naar zijn gekende plek in Kortrijk.

Modified Social Bench #05 

De Modified Social Bench #05 van de Deense kunstenaar Jeppe Hein (°1974, Berlijn) kende veel bijval tijdens de eerste Triënnale PLAY in Kortrijk. Spel en interactie was het uitganspunt van dit beeldende kunstfestival en dat was duidelijk met de keuze voor de feloranje banken van Jeppe Hein. Het werk was één van de meest gefotografeerde werken op instagram. Alle leeftijdsgroepen voelden zich aangesproken om te zitten, liggen, hangen of klimmen op de bank.   

Jeppe Hein 

De Deense kunstenaar, die woont en werkt in Berlijn, staat bekend om zijn participatieve en interactieve werken in de publieke ruimte. Zijn werk is boeiend en verrassend tegelijk en verandert de ervaring van de publieke ruimte waarbij de toeschouwers centraal worden geplaatst. De vrij grote installaties in de publieke ruimte nodigen uit tot interactie, tot beweging en spelen. De kunstwerken veranderen de omgeving in plekken waar sociale activiteit en dialoog gestimuleerd wordt tussen gebruikers en voorbijgangers. Zijn banken zijn een vrolijk, dynamisch en kleurrijk antwoord op het meer traditionele straatmeubilair. 

Restauratie en onderhoud 

De bank kreeg een opknapbeurt in de studio van de kunstenaar en keert vandaag terug naar zijn vaste stek aan de verlaagde Leieboorden.

Kunst in de Publieke ruimte

Naast het ontwikkelen van nieuwe kunstprojecten voor de publieke ruimte en deze te ontsluiten voor een breed publiek is het conserveren van de bestaande collectie één van de opdrachten van Team Kunst Publieke ruimte. De restauratie van de Modified Social Bench #05 is één van de acties die gepland staat voor 2023. Ook het borstbeeld van Guido Gezelle van Jules Lagae en Cowboy Henk van Herr Seele staan op de planning. De stad start binnenkort ook met een inhaalbeweging voor grote onderhoudswerken van kunst in de publieke ruimte.