Actie 'Beeld in jouw buurt' is schot in de roos

Gepubliceerd op Dinsdag 25 mei 2021

Begin december lanceerde Kortrijk de actie ‘Beeld in jouw buurt’. Voor maar liefst 27 sculpturen die vandaag in het Regionaal Erfgoeddepot Trezoor bewaard worden, werd een passende plek in de stad of deelgemeenten gezocht. Inwoners kregen de kans om mee te bepalen waar ze beeldhouwkunst in de publieke ruimte willen integreren. De actie liep tot en met zondag 14 februari en leverde maar liefst 40 aanvragen op voor 17 kunstwerken.

Schoolomgeving

Iedereen mocht voorstellen doen, op voorwaarde dat de sculpturen publiek en gratis toegankelijk zijn en op een veilige plaats staan. Het Guldensporencollege campus Kaai diende maar liefst 4 voorstellen in. Een van de 4 gekozen werken is “Le Conscient” van Octave Landuyt. Het is een monumentaal beeld in keramiek met een voorstelling van een hoofd rustend op twee handen. Het werk is gemonteerd op een marmeren sokkel. Het beeld mag niet buiten staan en krijgt nu de ideale en veilige locatie aan de voormalige inkom van het schoolgebouw aan de Diksmuidekaai. Zo zullen veel wandelaars langs de Leieboorden kunnen genieten van het kunstwerk.

De stad werkt ondertussen verder aan alle aanvragen. Onder de aanvragers bevonden zich scholen, sociale organisaties, handelszaken, syndicussen en particulieren. Een leuke mix die mensen op niet voor de hand liggende locaties zal confronteren met kunst.