Vanaf volgend jaar wijzigt de afvalinzameling in de IMOG-regio grondig. Zo zal er onder meer gewerkt worden met afvalcontainers en een aparte GF(t)-ophaling. Dit moet helpen om de hoeveelheid restafval per inwoner verder te verminderen. Kortrijk ondersteunt deze ambitie volledig, maar heeft voor Kortrijkzanen een eigen aangepaste afvalregeling uitgewerkt. Het stadsbestuur wil rekening houden met de stedelijke context en een goede dienstverlening voor haar inwoners blijven garanderen.
Nieuw afvalbeleid vanaf 2026
Vlaanderen legt tegen 2030 verstrengde afvaldoelstellingen op. Voor het IMOG-gebied, waar Kortrijk deel van uitmaakt, geldt dat de hoeveelheid restafval per inwoner moet dalen van gemiddeld 131 kg naar 97 kg per jaar.
De afvalintercommunale wil dit halen door onder meer voedselverspilling te voorkomen, meer te sorteren aan de bron en nieuwe afvalstromen in te zamelen. Dat resulteert in een nieuw afvalbeleid dat vanaf 1 januari 2026 van start gaat. Daarbij wordt het restafval duurder, zoals dat overigens in alle intercommunales in Vlaanderen het geval is.
IMOG heeft recent over deze plannen gecommuniceerd en zal vanaf halverwege juli een uitgebreide informatiecampagne opzetten om de burgers goed te informeren over de nieuwe aanpak. In augustus en september volgen er ook infobrieven aan alle inwoners.
De stad Kortrijk onderschrijft de ambitie om de hoeveelheid restafval terug te dringen volledig, maar heeft met de raad van bestuur van IMOG wel een eigen regeling afgesproken voor haar inwoners.
Vrije keuze: container of zak
Eén van de opvallende wijzigingen is de introductie van rolcontainers voor de ophaling van restafval. Dit werkt volgens het diftarprincipe: hoe minder afval je buitenzet, hoe minder je betaalt. Inwoners kunnen zelf het volume kiezen (40, 120 of 240 liter) en betalen per kilogram restafval (0,34 euro per kg). Deze aanpak biedt heel wat voordelen. Zo heeft men geen last meer van lekkende of scheurende zakken die leiden tot rondslingerend zwerfvuil. Ook katten en ongedierte kunnen de zak niet meer openscheuren.
Dit wordt in een aantal IMOG-gemeenten verplicht ingevoerd vanaf 1 januari 2026, voor de andere gemeenten vanaf 1 januari 2027. Kortrijkzanen zullen echter kunnen blijven kiezen tussen het overschakelen op rolcontainers of verder gebruik maken van de restafvalzak.
De prijs van de vuilniszakken stijgt in heel Vlaanderen en ook in de IMOG-regio. Dat is om mensen aan te zetten om meer te sorteren maar is ook te wijten aan de materiaal-, transport- en personeelskost die de voorbije jaren sterk gestegen zijn maar nog niet werden doorgerekend. IMOG zal enkel nog grote vuilniszakken (50L) aanbieden voor 2,5 euro. Kortrijk zal op eigen initiatief ook kleine vuilniszakken (30L) produceren om die te kunnen blijven aanbieden aan haar burgers. Via de wijkcentra blijft het bovendien mogelijk om zakken per stuk aan te kopen.
GF(t) en keukenafval apart
Een tweede grote verandering is dat GF(t) en keukenafval voortaan apart zal worden ingezameld. GF(t) staat voor Groenten-, Fruit- en (beperkt) Tuinafval. De bak is voorzien voor alles van organisch materiaal. Simpel uitgelegd: bijna alles wat van tafel komt mag in de GF(t) en keukenafvalcontainer. We spreken dan bijvoorbeeld over etensresten zoals pasta, vlees, vis, groenten maar ook een verwelkt boeket mag in de GF(t) container. Voor groter tuinafval werden reeds andere oplossingen uitgewerkt zoals de mobiele recyclage parken, het recyclagepark en de mogelijkheid voor aan huis ophaling.
In de IMOG-regio zal men een GF(t)-emmer kunnen buiten zetten voor een vaste jaarprijs. Voor Kortrijkzanen geldt dit niet. Zij moeten enkel betalen per keer dat de emmer buiten wordt gezet. Dat betekent dat wie op reis gaat of een ophaling overslaat, ook niets betaalt.
Gratis containers en geen extra belasting
Daarnaast wordt in de IMOG-zone ook een milieubelasting van 2 euro per maand ingevoerd. Kortrijk kiest ervoor om deze niet door te rekenen aan haar inwoners en dit zelf te betalen.
Om gebruikers te stimuleren om over te stappen op het systeem van de containers voor zowel restafval als GF(t) zullen Kortrijkzanen gratis containers kunnen verkrijgen gedurende de eerste twee jaar (2026-2027).
Wekelijkse ophaling blijft behouden
In de IMOG regio zal het afval op de meeste plaatsen tweewekelijks opgehaald worden. In sommige gemeenten zal dit in bepaalde periodes wekelijks zijn. Kortrijk behoudt echter de wekelijkse ophaling het hele jaar door. We willen onze burgers die extra dienst blijven verlenen. De stad heeft hiervoor nieuwe vuilniswagens aangekocht die duaal kunnen ophalen, dat wil zeggen zowel GF(t) als restafval. Daarmee is Kortrijk een van de weinige gemeenten in West-Vlaanderen die nog deze service aanbiedt aan haar inwoners.