Nieuwe tarieven recyclageparken

Nieuwe tarieven

Sinds 1 september 2020 zijn de recyclageparken niet langer volledig gratis. De Vlaamse regelgeving laat dat niet toe. Daarom zijn de recyclageparken ingericht volgens het DIFTAR-principe: verschillende tarieven voor verschillende fracties (geDIFferentieerde TARieven). Die betaal je per aangeboden hoeveelheid.

3 tarieven

Door de invoering van het Diftar-systeem wordt de kostprijs voor de verwerking van het afval deels doorgerekend aan wie het afval aanbiedt. Het principe van ‘de vervuiler betaalt’ aan om minder afval te verzamelen en zo de afvalberg te verkleinen.

De tarieven die gehanteerd worden in de parken van Rollegem, Heule en Imog zijn gelijk aan de regionale Imog-tarieven.

De groene fractie is gratis, voor de oranje fractie betaal je 0,04 €/kg en voor de rode fractie 0,2 €/kg.

Heel wat recycleerbaar afval kan je nog steeds gratis wegbrengen (groene fractie). En voor zacht groenafval (bv. grasmaaisel) geldt een vrijstelling van 500 kg/ jaar, voor asbestcement geldt een vrijstelling van 200 kg/jaar.

Hou er rekening mee dat je minimum 2 euro betaalt zelfs als je minder gewicht meebrengt. Ga dus niet met heel kleine hoeveelheden naar het recyclagepark.
Meer info op de website van Imog.

Prijzen per fractie 

Tariefgroep 

Prijs 

Fractie 

     

Groene fractie

gratis 

onbehandeld hout 

  

  

stevig snoeihout en takken  

  

  

papier en karton 

  

  

glazen flessen en bokalen 

  

  

AEEA (Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten, TL-lampen en zaklampen) 

  

  

metaal 

  

  

textiel 

  

  

kurk 

  

  

P+MD en folies (enkel aanbieden in de officiële P+MD- en foliezak) 

  

  

KGA (klein gevaarlijk afval): oliën en vetten (frituurolie, motorolie), schoonmaakmiddelen, batterijen, verf, inkt, lijm... 

  

  

milieustraatje: LDPE-folies, HDPE , PVC, isomo, kunststofverpakkingen niet-PMD, vlak glas, bloempotbakjes, CD’s en DVD’s, matrassen, tapijten, autobanden, fietsen…

  

  

  

Oranje fractie

0,04 €/kg 

zacht groenafval (grasmaaisel en haagscheersel) (vrijstelling van 500 kg per jaar per gezin) 

  

  

(boom)wortels en stronken 

  

  

behandeld en samengesteld hout 

  

  

recycleerbaar bouw- en sloopafval bv. steenpuin

  

  

gipsplaten 

  

  

  

Rode fractie

0,2 €/kg 

brandbaar afval (bv. een matras)

  

  

te storten afval (bv. een wc-pot)

  

  

niet-recupereerbaar bouw- en sloopafval (bv. Ytong)

  

  

multistroom (samengesteld uit verschillende materialen) 

  

  

asbestcement (vrijstelling van 200 kg per jaar per gezin) 

 

Niet helemaal helder wat de termen LDPE en HDPE betekenen of welke materialen bij welke fracties horen? Steek je licht op in de afvalpaspoorten op de website van Imog: https://www.imog.be/afval-inzamelen/afvalpaspoorten/plastiek/

Hoe werkt een Diftar-recyclagepark? 

Je rijdt het recyclagepark op via een weegbrug. Na het uitladen van een betalende tariefgroep passeer je opnieuw langs de weegbrug. Zo worden het gewicht en de prijs per tariefgroep bepaald. Aan het eind van je bezoek betaal je de totale kostprijs met een bankkaart. Heb je enkel afval uit de gratis fracties mee, dan hoef je uiteraard niet te betalen.  

Hoe een bezoek aan een Diftar-park verloopt, vind je hier in een handig filmpje.

Ondernemers en voertuigen lichte vracht

Vanaf 1 september kunnen ondernemers en voertuigen uit de categorie ‘lichte vracht’ met een vignet op de voorruit enkel terecht in het kmo-gedeelte van het Imog-park in Harelbeke. De parken Rollegem en Heule zijn enkel toegankelijk voor particulieren. In het kmo-gedeelte van het Imog-park gelden andere tarieven dan in het gedeelte voor particulieren. Ondernemers die een factuur wensen, moeten een Smartcard aanvragen bij Imog.

Een uitzondering is vanaf 1 september toegestaan voor particulieren die met een voertuig van het type ‘lichte vracht’ rijden én van wie dit voertuig het enige gezinsvoertuig is. Zij kunnen een vrijstellling krijgen om toch aan particuliere tarieven hun afval te verwijderen op het Imog-park.

Een Smartcard aanvragen, de tarieven raadplegen en een uitzondering lichte vracht aanvragen kan op aanvraag - toegang.

Personenwagens met een aanhangwagen kunnen vanaf 1 september ook terecht op de recyclageparken Rollegem en Heule.

 

Extra maatregelen vanaf 1 september 2020

  • De buurtservice van de groenkar wordt uitgebreid én wordt één keer per maand uitgebreid met een mobiel recyclagepark voor enkele gratis afvalfracties. Deze service komt in buurten waar geen  andere in de buurt van de Maandagweg en op verschillende locaties in het centrum, Bissegem en Marke. Het mobiel recyclagepark staat ook één keer per maand op de maandagmarkt.  
    Klik hier voor meer info.

  • Er komt een derde compostpaviljoen voor wijkcomposteren van groente- en fruitafval. Naast de Drie Hofsteden en het Astridpark, kan je ook terecht op Venning.

  • De betalende service van tuinafvalbakken en groenzakken van Imog blijft behouden. Meer info op www.imog.be.

  • De groenophaling aan huis gebeurt vanaf 1 september op reservatie op 3 momenten per jaar (winter, voorjaar en najaar).

  • De ophaling van grofvuil aan huis wordt vanaf 1 september door Imog georganiseerd.  
    Klik voor meer info.