Natuur Rotersmeers

Presentatie Rotersmeers (pdf)

Bissegem is een nieuw natuurgebied rijker: begin 2016 werd een prachtige  weide langs de Leie in Bissegem aangekocht door Natuurpunt Kortrijk. De weide biedt zowel kansen voor fauna als flora. Langs de weide staan verschillende knotwilgen die door de MiNawerkers van de stad Kortrijk werden geknot. Eind april 2016 werd met het snoeihout een houtmijt gemaakt. 

Je kan de natte weide bewonderen vanaf het jaagpad langs de Leie. De weide herken je van tussen de andere weides, door de houtmijt in de weide, de geknotte wilgen en het bordje van Natuurpunt. De dichtstbijzijnde straat is de Rootputstraat.

In juli 2017 werd de natte weide, zonder naam, "Rotersmeers" gedoopt. Een verwijzing naar het vlasverleden van deze weide langs de Leie.    In de weide stonden ooit vlaskapellen te drogen, vandaar de naam Rotersmeers. 

Op de 'dag van de natuur', 24 november 2018, werkten een 20-tal vrijwilligers mee aan de inrichting van de Rotersmeers.  Zo werden er liefst 1.260 struiken en 17 hoogstammen geplant. 

In juni 2019 werd het brugje en de rustbank door de sociale werkplaats van Natuurpunt geplaatst.   In diezelfde tijd kwam de aannemer de drainageputten behandelen en werd een drukplaat over de regenput geplaatst.

Natuurliefhebbers tekenden reeds diverse malen uitzonderlijk mooie en zeldzame waarnemingen op.  Zo werd een weidebeekjuffer (een soort libel) gespot alsook zeldzame vogels.

De officiële inhuldiging werd dit jaar tot tweemaal toe (16 mei en 26 september 2020), door de gezondheidscrisis waarmee we geconfronteerd worden, geannuleerd.  In het najaar van 2021 voorzien we een alternatief.

Ga naar de website van Natuurpunt voor meer info over Rotersmeers