workshops en theatervoorstellingen

23 april 202203 mei 2022

[VOLZET] Maak je eigen radio

(mediawijsheid, radio maken, storytelling, knoppenkennis)

Doelgroep: 1e graad secundair onderwijs - max. 20 leerlingen
Duur: 180 min.

Tijdens deze kennismakingsworkshop komen je leerlingen in aanraking met de verschillende aspecten van een radioprogramma. We beginnen met een kort stukje inleiding maar vliegen er daarna al snel in. Na deze intensieve workshop gaan ze naar huis met een eigen radioprogramma én een duidelijk overzicht van hoe je een programma opbouwt en wie er allemaal aan meewerkt.
Onze medewerkers fietsen je door de basiscompetenties: hoe bereid je een show voor, wat zijn de elementen van een goed programma, hoe werken al die knopjes van de studio, hoe neem je een show op, hoe zet je je show online en nog heel wat meer.
Daarna kunnen ze zelfs bij Quindo aan de slag als vrijwilliger.

 Quindo, 2e verdieping Muziekcentrum, Conservatoriumplein 1
 op afspraak
 info@quindo.be

In samenwerking met Quindo

[VOLZET] Vlugge vloggers

(mediawijsheid, filmpjes maken, storytelling, smartphone)

Doelgroep: 1e graad secundair onderwijs - max. 20 leerlingen
Duur: 180 min.

Sinds enkele jaren nemen allerlei vloggers het internet over. Maar wie zijn die vloggers nu precies, wat voor vlogs maken ze en waarom doen ze dat? Je leerlingen ontdekken hoe uiteenlopend vlogs wel niet kunnen zijn. Ze nemen enkele bekende vloggers onder de loep en ontdekken wat je kan verdienen met zulke filmpjes. Ook de keerzijde van de medaille kunnen we niet negeren, want vloggen brengt naast fans soms heel wat online haat met zich mee…
Na deze research gaan ze zelf aan de slag met hun eigen vlog. Allerlei essentiële vlogtips helpen hen op weg: ze creëren een story en leren de basis van editen om zo hun eerste vlog te maken.

 Quindo, 2e verdieping Muziekcentrum, Conservatoriumplein 1
 op afspraak
 info@quindo.be

In samenwerking met Quindo

Theatervoorstelling 'De naakte feiten'

(mediawijsheid, sexting, privacy)

Doelgroep: 1e graad en 2e graad secundair onderwijs - max. 200 leerlingen
Duur: 60 min.  - Prijs: 450 euro

Het sturen van naaktfoto’s an sich is geen probleem en behoort tot de normale seksuele ontwikkeling van jongeren vandaag de dag. Wanneer deze foto’s echter in een bredere kring verspreid worden, dan wordt sexting een groot probleem. Onderzoek toont aan dat heel wat jongeren die een dergelijk foto ontvangen, die weer doorstuurt naar anderen.

“Naakte feiten” brengt het verhaal van 14-jarige Nina die verliefd wordt op Milan, een jongen uit haar school. Na enig heen en weer gechat worden zij een koppeltje. Na enkele pogingen, en onder druk van zijn vrienden, overtuigt Milan zijn vriendinnetje om naaktfoto’s van zichzelf te sturen naar hem. Wanneer het uit raakt tussen de tieners, stuurt Milan de foto’s door naar enkele van zijn vrienden die ze op hun beurt ook weer naar anderen doorsturen. Nina wordt plots aanzien als de slet van de school en krijgt weinig begrip van haar medeleerlingen; ‘Ze had die foto’s maar niet moeten maken. Eigen schuld, dikke bult!’

 locatie voorzien door dienst Preventie [meestal de concertstudio in Muziekcentrum Track]
 op afspraak
 kris.dhont@kortrijk.be • 056 27 73 01 • www.deezillusie.be/Voorstellingen/naakte-feiten.html

in samenwerking met de dienst Preventie Stad Kortrijk

Theatervoorstelling ‘Pesten 2.0'

(mediawijsheid, sexting, privacy)

Doelgroep: 1e graad en 2e graad secundair onderwijs
Duur: 60 min. - Prijs: 450 euro

Pestgedrag is moeilijk op te sporen en, eens ontdekt, vaak moeilijk te verhelpen. Door de technische evolutie stopt pesten niet meer aan de schoolpoort maar gaat het via smartphone en computer ook buiten de school door.

“Pesten 2.0” speelt zich af op een scholencampus ergens vlak bij ons. Drie vriendinnen vormen al jaren een hechte clan. Daar komt echter verandering in nadat een nieuwe mannelijke student – type Adonis – zijn intrede doet. Plots lijkt de jacht geopend en zijn alle middelen goed genoeg om de prooi binnen te halen. Wat begint als een soort onschuldige wedstrijd om de gunsten van de nieuwe, ontaardt al gauw in een mentale oorlog waarbij de meest weerbare de winnaar wordt. List, achterklap, uitsluiting, chantage, valse beschuldigingen, pest-sms’en, pestgedrag en cyberpesten worden aangewend om het doel te bereiken.

 locatie voorzien door dienst Preventie [meestal de concertstudio in Muziekcentrum Track]
 op afspraak
 kris.dhont@kortrijk.be • 056 27 73 01 • www.deezillusie.be/Voorstellingen/pesten-2.0.html

in samenwerking met dienst Preventie Stad Kortrijk

Kleuters opvoeden in een digitale wereld

(Mediawijsheid, kleuters, ouders, opvoeding)

Doelgroep : ouders en grootouders van kleuters
DUUR: 2 UUR

Digikleuters groeien op in een wereld waar digitale media alom tegenwoordig zijn. Vanaf welke leeftijd is tabletgebruik aan te raden en hoe begeleid je je kleuter met haar of zijn eerste stappen in deze digitale wereld? 

In deze sessie staan we stil bij alle zorgen die jij als ouder hebt en gaan we samen op zoek naar apps en alternatieven die geschikt zijn voor swipende kleutervingers. We zorgen voor voldoende tijd om uit te wisselen over de grote uitdagingen in het digitale opvoeden.

 Huis van het Kind, Dam 8A, 8500 Kortrijk
 dinsdag 10 mei 2022, 19.30 - 21.30 uur
 gratis, incl. drankje
 huisvanhetkind@kortrijk.be • 056 27 85 32

in samenwerking met Huis van het kind Kortrijk en Digisaurus.be

Schermafspraken, de tiener ontbijteditie!

(Mediawijsheid, tieners, ouders, opvoeding)

Doelgroep: tieners en hun ouders 
DUUR: 2,5 UUR

Wanneer heb je als ouder voldoende tijd voor een echt gesprek als het werk ook ’s avonds nog ‘dringende’ whatsapp-berichten verstuurd? En wat betekent het eigenlijk voor je als dochter of zoon als je permanent op je donder krijgt omdat je niet dadelijk uit je game stapt of je smartphone neerlegt om te komen eten? En hoe leg je je ouders uit dat de perfecte selfie nog even genomen moet worden en dat daar wel een beetje bloot op mag?

Welk gedrag is wel of niet een strijd waard? Hoe zorg je ervoor dat digitale media plezant blijven en geen wedstrijd worden om alles onder controle te houden?

Met deze interactieve ouder-kind sessie, (jongeren +12), kijken we naar elkaars mediagebruik. Met enkele zorgvuldig uitgekozen filmfragmenten uit de film Eight Grade (2018) waarna we telkens met elkaar in gesprek gaan. Zonder belerend te worden, leven we ons in en krijgen we allemaal (ouders én jongeren) handvaten om met elkaars mediagebruik om te gaan.

 buurtbibliotheek Lange Munte, Beeklaan 81, 8500 Kortrijk
 zaterdag 21 mei 2022, ontbijt vanaf 9.30 uur + workshop 10 - 12 uur
 gratis, incl. ontbijt
 huisvanhetkind@kortrijk.be • 056 27 85 32

In samenwerking met Huis van het kind Kortrijk en Digisaurus.be