Lokaal Signaal

Kortrijk stapt als pilootbestuur in Lokaal Signaal.

 

Met dit project willen we tegemoet te komen aan een nood bij veldwerkers.

Veldwerkers in de eerste lijn zoals maatschappelijk werkers, vrijwilligers in sociale organisaties, thuisverpleegkundigen, leerkrachten, huisartsen verpleegkundigen, paramedici en … detecteren dagelijks vanuit hun functie structurele en maatschappelijke problemen. Ze zijn als het ware “sensoren in de samenleving” van signalen.

Signalen kunnen terugkerende persoons- en situatie overschrijdende problemen zijn. Op dit ogenblik worden deze ‘ogen en oren’ op het terrein, slechts sporadisch bevraagd en te weinig vanuit hun ervaring ingezet voor het ontwikkelen van oplossingen.

Via het project 'Lokaal Signaal' willen VVSG, Kortrijk en Oud-Turnhout als pilootgemeentes samen met 8 andere gemeentes en VIVEL  hun ervaringen oogsten. De signalen worden gebundeld en gekoppeld zodat ze relevante input worden voor het lokaal sociaal beleid. Indien nodig worden ze opgeschaald naar de hogere beleidsniveaus.

Probleem signaleren

Signaleer hieronder als vrijwilliger/professional een probleem of obstakel waar je niet onmiddellijk een antwoord op weet en dat je opmerkt binnen het werk met jouw doelgroep.

Je voelt aan dat dit signaal geen individueel geval is, maar mogelijk bij andere disciplines of organisaties ook speelt.

Signalen of problematieken waar je mogelijk wel het antwoord op weet, doordat je dit bvb. samen met collega's aanpakte, zijn ook welkom. Het is de bedoeling van elkaar te leren en deze signalen ook snel in andere disciplines te herkennen zodat die daar niet hoeven te escaleren.

We verzamelen en bundelen al deze signalen en gaan hiermee aan de slag om de sociale dienstverlening te verbeteren.

Hiervoor ontwikkelen we samen met alle partners én een softwarebedrijf een digitale applicatie die het ingeven, het herkennen én verwerken van deze signalen op een eenvoudige manier in kaart brengt. Daarnaast helpt de tool ons om snel tot een oplossing te komen.

Om de applicatie te voeden, gebruiken we nu al onderstaand invulformulier. Het neemt maar enkele minuten van je tijd in beslag.

lokaal.signaal@kortrijk.be