Vormingsvoormiddag jeugdwerk - uitgesteld

21 maart 2020

Wat?

JC Tranzit organiseert een vormingsvoormiddag voor het Kortrijkse jeugdwerk.  We voorzien workshops om jullie animator- of leidersvaardigheden bij te werken.

Je kan zelf een keuze maken tussen de verschillende workshops.

Inbegrepen: middagmaal, drankjes en bewijs van deelname
(dit bewijs kunnen je als erkende Kortrijkse jeugdvereniging indienen bij de subsidieaanvraag van 2019-2020).

Workshops

Van 10u tot  (+-)11u45

Gedragsproblemen en autisme – De Stroom:

Elk kind is uniek en elk kind beschikt over talloze talenten en kwaliteiten, maar hoe ga je als jeugdwerker nu juist om met de specifieke noden die (bepaalde) kinderen hebben? Tijdens een interactieve vorming geven we jullie praktische tips mee in het omgaan met kinderen die net dat tikkeltje meer vragen. Geen theorie over beperkingen en plan van aanpak, maar handige tools die de kinderen én jullie werking ten goede komen!

Feedback in de leidingsploeg - Koning Kevin:

Een hechte leidingsploeg of animatorengroep. Vlotte samenwerking. Open sfeer. Klinkt als een droomploeg om mee te werken natuurlijk. Helaas is een open communicatie niet elke ploeg of persoon gegeven. Je kan er echter wel beter in worden. In deze vorming maak je kennis met de basisprincipes van feedback en open communicatie via spel en ervaringsgerichte oefeningen.

EHB(V)O – Jeugd Rode Kruis:

In deze vorming gaan we aan de slag met de Eerste Hulp bij Veelvoorkomende Ongevallen! Schaafwonden, snijwonden, brandwonden, tekenbeten, kneuzingen, enz… Deze en vele andere wonden vereisen een grondige en verzorgende aanpak. Het Jeugd Rode Kruis geeft jullie hier voldoende tips en tricks om als een echte verpleegkundige de kinderen en jongeren te verzorgen.

​Omgaan met diversiteit in een jeugdvereniging - Globalise Hope:

Als (bege)leider/leidster is het vaak zoeken naar een goede balans tussen het creëren van een ‘veilige’ groep, en het voldoende aandacht schenken aan ieder individu afzonderlijk. Ofwel: hoe ondersteun ik, met beperkte middelen en tijd,  groepsverbondenheid binnen verscheidenheid? Steven neemt je op een ervaringsgerichte manier mee langs enkele uitdagingen en inzichten in het omgaan met diversiteit bij kinderen en jongeren. Inspiratie verzekerd!.

Communiceren via sociale media – I Like Media:

Communiceren via sociale media hoeft niet lastig, tijdrovend of bijzonder technisch te zijn. Daar zijn ze bij I Like Media rotsvast van overtuigd. Laat je onderdompelen door hun kennis en schaaf je skills bij door meteen aan de slag te gaan. Tips voor betere posts of hoe je beter communiceert over jullie evenementen zijn maar een klein deeltje van de workshop.

Van 10u tot 13u

Brandblustechnieken – ORA Academy

Vuurtje in je lokaal of op kamp, frietpot die in de fik staat, je medeleid(st)ers kleren staan in brand, … Snel en juist handelen is in deze gevallen van levensbelang.
Maar welk soort toestel gebruik je in welke situatie? En hoe moet je dat in godsnaam bedienen?

ORA Academy komt langs met hun mobiele blusunit. We zullen verschillende branden 
simuleren en oefeningen doen met verschillende types van blusmiddelen. Een echte hands-on vorming dus!

Van 12u tot 13u

Alternatieven kampvuur – Koning Kevin:

… “Kampvuur verboden”… Dit kan een behoorlijk anticlimax betekenen voor de afsluit van een prachtig kamp. Uiteraard zijn hiervoor verschillende alternatieven te vinden. In deze sessie helpt Koning Kevin jullie om de nodige tools en inspiratie op te doen om de laatste avond toch in schoonheid af te sluiten.

Glittertattoo ’s – De Glitterbar:

Glittertattoo’ s zijn momenteel het middel bij uitstek om jezelf en je gezicht te versieren. Delphine leert jullie de kneepjes van het vak en na deze workshop krijgen jullie ook een pakketje mee om hier verder mee te experimenteren in de jeugdvereniging. Leuk weetje: alle materialen zijn ecologisch afbreekbaar.

Creatieve speeltoestellen – Wildebras:

Sjorpalen, autobanden, stukken touw, paletten, enz… De mannen van Wildebras leren jullie hoe je met dit soort en vele andere materialen aan de slag kan om een machtige playground te bouwen. 

Hoe tap je de perfecte pint? – Bockor:

Bierverspilling aan de tap, een veel voorkomend probleem op fuiven. Meestertapper Xavier leert jullie de kneepjes van het vak.

 

Waar?

JC Tranzit, Nelson Mandelaplein 17, 8500 Kortrijk

Inschrijven

Gelieve in te schrijven vóór woensdag 11 maart.

Maak een keuze tussen de verschillende workshops. Hou er rekening mee dat als je de workshop 'brandblustechnieken' kiest je geen andere workshops meer moet aanklikken.

Hier inschrijven 

Inschrijven voor de volledige leidings-/bestuursploeg? Stuur een mailtje met wie en welke workshop ze willen volgen naar jeugdcentrum@kortrijk.be.