Art View | Economische en juridische aspecten

  • Lessenreeks
  • Meerdere kunstvormen

In deze opleiding ontdek je hoe het ecosysteem rond (hedendaagse) kunst werkt, van verzamelpraktijken tot juridische structuren, van cultureel erfgoed tot de invloed van kunstboeken. Je leert anders kijken naar kunst én naar de wereld errond, met oog voor de economische en juridische realiteit die het kunstveld mee vormgeeft.



Sessie 1: De kunst van het verzamelen, achter de schermen van Dejagere Aerts Collection | 7 oktober 2025


Pieter Jan Valgaeren


Voor velen lijkt het een uitdaging, sommigen beginnen er gewoon aan … het verzamelen van kunst! De diversiteit van kunstverzamelingen is nog nooit zo groot geweest, maar wat kan je nu leren van interessante voorbeelden? Hoe begin je er aan, wat moet je verzamelen, wanneer ben je een verzamelaar, waar haal je informatie ... Op basis van een praktische benadering fileert Pieter Jan Valgaeren het verzamelaarsbestaan. Zonder taboes uit de weg te gaan, geeft hij een interactief college rond de do’s and dont's, vol met praktische tips, juridische obstakels en interessante weetjes. Na de lezing leidt Michaël Aerts de groep rond in Dejagere Aerts Collection, de kunstcollectie die hij samen met Stijn Dejagere uitbouwde.


Deze sessie gaat door bij DA Collection in Kortrijk.


Sessie 2a: Beschermen van cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang in publiek en privébezit: het Topstukkendecreet | 21 oktober 2025


Hannelore Magnus


Vlaanderen bezit roerend cultureel erfgoed van uitzonderlijk belang. Met het Topstukkendecreet wil de Vlaamse overheid dit zeldzame en onmisbare erfgoed beschermen en in de best mogelijke conditie bewaren. Publieke instellingen maar ook private verzamelaars zijn soms de gelukkige eigenaars van uitzonderlijk erfgoed.


Deze lezing geeft meer inkijk in het Topstukkenbeleid, de werking van de Topstukkenraad, het Topstukkendecreet en de manier waarop publieke en private spelers samen kunnen zorgen voor het behoud van dit belangrijke culturele erfgoed. Sinds 2018 is kunsthistorica Hannelore Magnus werkzaam aan het Departement Cultuur, Jeugd en Media en belast met de uitvoering van het Topstukkenbeleid.


Sessie 2b: Eens gestolen, altijd gestolen! Of toch niet? Van Naziroofkunst tot het plunderen van musea in Oekraïne | 21 oktober 2025


Jan Hendrik Valgaeren


Kunst en recht. Een bijzondere combinatie. Diefstal van kunst werpt de vraag op welke juridische regels van toepassing zijn. Kan een bezitter eigenaar blijven? Wat met verdragen tussen landen? En zijn er alternatieve oplossing te bedenken in plaats van lange juridische procedures. In het onderdeel 'Roofkunst' zoomen we in op Naziroofkunst in België, maar eveneens op de teruggave van koloniale kunst. En wat met het plunderen van de musea in Oekraïne? Verschilt dit erg van de praktijken in 1940-1945? Dr. Jan Hendrik Valgaeren neemt de deelnemers mee in de wonderlijke wereld van Roofkunst om zo samen tot antwoorden te komen.


Sessie 3: Het plannen en beheren van een artistieke nalatenschap | 4 november 2025


Benedicte Goesaert en Pieter Van Reybrouck


Wat doe je als kunstenaar of privéverzamelaar ter voorbereiding van het doorgeven van een oeuvre of verzameling kunstwerken aan een nalatenschap? Welke vragen zijn essentieel bij de beslissingsvorming omtrent het bepalen van het toekomstperspectief van een collectie? Wat is de impact van het niet nemen van beslissingen en de verantwoordelijkheid doorschuiven aan de erfgenamen? Benedicte Goesaert gaat als artistiek manager van de Philippe Van Snick Estate en art liaison in op inhoudelijke, emotionele en kunstmarkt-gerelateerde thema’s verbonden aan het uiteenzetten van een nalatenschapsvisie en -beheer.


Pieter Van Reybrouck brengt als jurist een introductie over de juridische en fiscale overwegingen en mogelijkheden bij het structureren van een artistieke nalatenschap. Enkele denkpistes worden toegelicht en vergeleken met elkaar.


Sessie 4: Kunstboeken en de kunstmarkt | 18 november 2025


Gautier Platteau


Uitgeefdirecteur bij Hannibal Books Gautier Platteau gaat in op kunstboeken, van recente museumcatalogi tot boeken die de kunstgeschiedenis veranderd hebben; over academische publicaties, publiekslievelingen, censuur. Over het ontstaan van kunstboeken, hun belang voor de kunstgeschiedenis en hun toekomst. Waar liggen de grote uitdagingen? Waarom worden sommige kunstboeken bestsellers en andere niet? Wat is hun invloed op de kunstmarkt? Hoe worden kunstboeken gemaakt en verdeeld?


Sessie 5: Economische en juridische aspecten van het kunstecosysteem (1) | 2 december 2025


Valérie Delfosse en Emily Overlaet


Binnen het kunstenveld zijn er veel verschillende actoren (van kunstenaars, verzamelaars, musea tot veilinghuizen en handelaars) die met een steeds evoluerende economische en juridische realiteit worden geconfronteerd. Aan de hand van concrete voorbeelden zullen belangrijke economische en juridische aspecten vanuit het perspectief van de verzamelaar worden belicht en onder de loep genomen. Kan kunst beschouwd worden als een (financiële) activa? Welke praktische vragen kan ik mij stellen bij de aan- en verkoop van een kunstwerk om onaangename verrassingen te voorkomen in de toekomst? Welke juridische structuur past het best bij de opstart, het beheer en de overdracht van mijn kunstcollectie?


Sessie 6: Economische en juridische aspecten van het kunstecosysteem (2) | 16 december 2025


Valérie Delfosse en Emily Overlaet

Wanneer

  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot
  • tot

Locatie

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk
E. Sabbelaan 53
8500 Kortrijk

Prijs

Basistarief: € 550

Leeftijd

18+

Reservaties

Links

https://puc.kuleuven.be/nl/opleiding/kwdjog3km0qm4807

Organisatie

PUC - KU Leuven Continue
Art View | Economische en juridische aspecten