Toekomst site Sint-Vincentius

Logo historisch hart

Historiek

 

De site van het vroegere rusthuis Sint-Vincentius aan de Groeningestraat ligt op een prominente plaats binnen de centrumzone Historisch Kortrijk. Sinds eind 2017 is deze site volledig in handen van de stad Kortrijk.

De verwerving van deze zone kwam tot stand door de bouw van het fusieziekenhuis op Hoog-Kortrijk. Zo kwamen in 2010 vier binnenstedelijke ziekenhuizen geheel of gedeeltelijk vrij. De Sint-Niklaascampus op de Houtmarkt te Kortrijk kwam als eerste vrij (april 2010).

In samenwerking met de stad Kortrijk, AZ Groeninge, de vzw Sint-Vincentius, de Zusters Van Geloof en het voormalige Stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk werd een scenario uitgewerkt voor herontwikkeling. Zo werd beslist om rusthuis Sint-Vincentius, gelegen in de Groeningestraat en aan het Begijnhofpark van Kortrijk, te herlokaliseren op de site van de voormalige Sint-Niklaascampus. In 2010 werd de campus effectief aangekocht door de vzw Sint-Vincentius.

Tegelijkertijd kocht de stad Kortrijk de rusthuissite van de vzw Sint-Vincentius, evenals de kloostergebouwen, met een tweeledig doel: enerzijds de realisatie van een ontwikkelingsproject op deze unieke locatie. Anderzijds had men de opwaardering van deze historische omgeving in en om het Begijnhofpark voor ogen. Aansluitend kocht de stad Kortrijk in 2012 het pand in de Lange Brugstraat 1 en 3. Het gaat om strategisch gelegen panden gelegen tussen het Begijnhofpark en het kernwinkelgebied. 

Masterplan

Midden 2019 werd in samenwerking met Leiedal de ontwikkeling van de site onderzocht in het kader van het Masterplan Historisch Kortrijk.

Zo werd de bouwlijn verder naar achter gelegd ten voordele van het Begijnhofpark. Als resultaat werden er een aantal bouwvelden gedefinieerd.  

De stad Kortrijk zal instaan voor de vermarkting van de site. Deze herontwikkeling gebeurt volgens de krijtlijnen vastgelegd in het plan Historisch Kortrijk. 

Luchtfoto begijnhof
bouwlijn scenario B site Sint-Vincentius
Site Sint-Vincentius na heraanleg fase 1
Tijdelijke invulling site Sint-Vincentius luchtbeeld

Tijdelijke invulling

In afwachting van de ontwikkeling werd de site begin 2018 ter beschikking gesteld voor tijdelijk gebruik. Zo bleef de site na de verhuis van Sint-Vincentius in gebruik en kon het brede publiek de site op een andere manier ontdekken. Begin 2023 verlieten de laatste tijdelijke gebruikers de site.

Een tiental organisaties namen hun intrek in de Sint-Vincentiussite. Zij zorgden voor een unieke dynamiek. Het ging om vzw Oranjehuis (serviceflats voor de huisvesting van jongeren onder begeleiding), vzw De Stroate (hiphopacademie), fietscafé Barcyclette, Atelier Kortrijk, restaurant ViEr, kantoren van de Stad Kortrijk, Huis ter Leye (Centrum voor Integrale Gezinszorg) en diverse kunstenaars.

Sloop

De sloopwerkzaamheden van de gebouwen van het voormalige rusthuis zijn afgerond. Het pand aan de Groeningestraat 34 blijft deels behouden.

Het westelijke deel van de zone is onderdeel geworden van de werken aan de historische centrumstraten. De weermuur in deze zone herstellen we in zijn oude glorie.  Tegelijk voorzien we een waterpartij.

De oostelijke zone is afgebakend met een tijdelijke afsluiting. Binnen deze zone zal een nieuwe woonontwikkeling komen.

Woonontwikkeling in het historisch hart van Kortrijk

Op het oostelijke deel van de voormalige woonzorgsite Sint-Vincentius wenst de Stad Kortrijk een nieuwe woonzone te ontwikkelen.

De ontwikkelingszone situeert zich in het historisch hart van Kortrijk aan de achterzijde van de bestaande woningen aan de Groeningestraat. De zone wordt geflankeerd door de OLV-kerk, het Begijnhofpark en het museum Abby in opbouw.

Er wordt gestreefd naar een waardige invulling die zich gepast en bescheiden in deze historische context nestelt, “alsof het altijd zo geweest is”.

Het pand aan de Groeningestraat 34 wordt voorzien als toegang tot de achterliggende woonzone.

Deze zone biedt ruimte voor een residentieel programma van ongeveer 3400 m² vloeroppervlakte, in te vullen met:

  • woningen, met specifieke aandacht voor gezinsvriendelijk wonen
  • minimum 20% sociale huurwoningen

Er wordt gestreefd naar een geïntegreerd project dat bestaat uit marktconforme én sociale huurwoningen.

Het pand Groeningestraat 20 wordt eveneens meegenomen in de verkoop om zo een grotere gevelbreedte te hebben langs de Groeningestraat. Dit is minstens in de werffase een belangrijke praktische factor.

Dit pand dient gerenoveerd en eventueel herbestemd te worden.

 

Procedure

De verkoop van deze gronden - ontwikkeling en Groeningestraat 20 - gebeurt via een overheidsopdracht, een mededingingsprocedure met onderhandeling.

Deze procedure verloopt in 2 fasen: een selectiefase en een offertefase.

De selectieleidraad werd gepubliceerd in juni '23. Hier vind je de link naar e-procurement terug.

Eind ’23 werden 5 kandidaten weerhouden voor de 2e fase, de offertefase. Het is de doelstelling om in de zomer van 2024 het project te gunnen.

Luchtfoto site Sint-Vincentius 2023
Woonontwikkeling historisch hart

Timing

2024 (zomer): Selectie kandidaat herontwikkeling

2024-2028: vergunningstraject en realisatie nieuwbouw

 

Kostprijs

Te bepalen

 

Contact

vastgoed@kortrijk.be