Het burgerbudget in actie: Musette Bicyclette

Musette Bicyclette

Kortrijk lanceerde in september 2021 de eerste editie van het ‘Burgerbudget’. Inwoners stelden creatieve acties voor om hun buurt aantrekkelijker te maken. Acht projecten zijn in uitvoering, waaronder de rollende keuken Musette Bicyclette.

Kwetsbaarheid

Eline (28) en Barbara (42) trekken binnenkort met hun marktwagen (een omgebouwde elektrische fiets) naar kwetsbare buurten. “We verkopen groenten en fruit en organiseren gezonde kookworkshops. Daarnaast willen we vooral een luisterend oor bieden en mensen uit hun schulp helpen.”

Via hun mama’s en het vrijwilligerswerk in buurthuis Venning leerden Eline en Barbara elkaar kennen. “We weten hoe het is om in een kwetsbare situatie terecht te komen en willen daarom teruggeven wat hulpverleners ooit voor ons deden. Mensen helpen is onze passie geworden. We zitten intussen ook allebei opnieuw op de schoolbanken om de sociale sector te versterken.”

Zonder labels

“Ondanks alle inspanningen van de voedselbanken en het OCMW, is de drempel soms hoog om er aan te kloppen. Je kan mensen pas echt helpen of begrijpen als je zelf in die situatie zat. Daarom trekt Musette Bicyclette de wijken in om voeling te krijgen”, legt Barbara uit. “We houden het losjes en nemen onze tijd voor een praatje. Ook bij de naamkeuze wilden we een positieve associatie. Musette verwijst naar het bevoorradingszakje tijdens de koers, wat wij op onze manier ook doen.”

Aan de slag

“Momenteel voeren we een buurtonderzoek om de noden in de wijken in kaart te brengen. Daarnaast doen we via werkbezoeken inspiratie op en stomen we de website klaar”, vertelt Eline. “Als de fiets volledig hersteld en omgebouwd is, kunnen we vanaf de zomer van 2023 uitrijden.”

Steun

“Onze partners zijn ons grote voorbeeld en spelen een belangrijke rol in het project. We zijn enorm dankbaar voor alle steun. Van buurten straathoekwerkers en Foodact tot de samentuintjes, Green Leaf en het Volksinstituut.” Barbara en Eline starten kleinschalig in de wijk, maar plannen om later Kortrijk en deelgemeenten te veroveren.

Meer info over het burgerbudget

Meer nieuws uit het stadsmagazine