Groenafval

Recyclagepark

Overschotten van grasmaaisel, onkruid, afgevallen bladeren en snoeisel van struiken en bomen kan je naar de recyclageparken brengen. Vandaar gaat het groenafval naar de composteersite van IMOG in Moen. Die verwerkt het tot hoogwaardig compost met een Vlaco-label die ook jij kan gebruiken in je tuin.

Elk gezin krijgt per jaar een vrijstelling van 500 kg. Dat betekent dat je voor de eerste 500 kg die je naar het recyclagepark brengt, niet hoeft te betalen. Breng je meer groenafval naar het recyclagepark, dan betaal je 0,04 euro per kg.

OPGELET! Met een gewone gezinswagen én aanhangwagen kan je terecht op alle recyclageparken. Met een bestelwagen, lichte vracht of bedrijfswagen kan je enkel op het Imog-park Harelbeke terecht.

Groenkar

Als particulier kan je met je groenafval (behalve wortels en dikke stammen) ook terecht bij de groenkar in je buurt. 

Meer info over de groenkar

Laten ophalen

Gratis ophaling 

Groenafval kan je 3 keer per jaar (najaar, winter, voorjaar) gratis laten ophalen na reservering.

Meer info over de gratis groenophaling 

Betalende ophaalronde

Je kan je tegen betaling ook inschrijven op de tuinafval-ophaalronde van Imog.

Meer info over de ophaalronde van Imog

Zelf verwerken

Veel groenafval kan je zelf verwerken in je kringlooptuin. Groen materiaal en twijgjes kan je samen met fruit- en groenteafval composteren. Takjes kan je gebruiken voor afsluitingen en bouwwerken. Een hoop snoeisel in de tuin trekt veel leven aan. Egels vinden er een plek voor hun winterslaap. Rupsen en andere insecten vinden er voedsel. Vogels eten dan weer deze insecten en halen er bouwmateriaal voor hun nest uit.