Geveltuin

Maak de stad mooier en groener

Met een geveltuin breng je een stukje natuur in de stad. Zo’n geveltuintje fleurt niet alleen je huis, maar de hele straat op. Gevelgroen bevordert bovendien een goede gezondheid. Planten maken zuurstof aan en filteren fijn stof. Studies tonen aan dat een mooi uitgegroeide klimplant aan je gevel evenveel fijn stof kan opvangen als een gemiddelde laanboom. Geveltuintjes zorgen ook voor verkoeling tijdens de zomerhitte en stimuleren het sociaal contact. 

Je kan kiezen voor een geveltuintje met lage planten en/of een tuintje met een klimplant die over je gevel groeit. Maagdenpalm, winterjasmijn, klimop, clematis of blauwe regen zijn voorbeelden van ideale klimplanten. 

Een geveltuintje planten is heel eenvoudig. Je koopt teelaarde en bevestigingsmateriaal (als dat nodig is). Haal langs je gevel één of enkele tegels uit de stoep. Graaf het plantgat diep genoeg om de wortels van je planten ruim plaats te geven. Plaats de planten erin, vul met teelaarde, geef gul water en bevestig de klimplant aan de gevel. Bovendien ondersteunt de stad geveltuintjes met een kleine premie.

Overtuigd? Lees hieronder hoe je verder te werk gaat.

Lees meer over de studies

Wat moet ik doen?

Ben je gewonnen voor het idee van de geveltuin? Omdat meer groen in de stad zo belangrijk is, willen we je het zo makkelijk mogelijk maken. Je hoeft enkel melding te maken van het feit dat je een geveltuintje hebt aangelegd of dat van plan bent.

De stad wil echt werk maken van groenere gevels. Daarom willen we je graag ondersteunen bij het aankopen van je planten en materialen. Je krijgt bij de melding meteen ook de keuze om een forfaitaire subsidie van €25 aan te vragen. Bij de aanvraag voeg je een foto van je nieuwe geveltuin en van de factuur van je plantgoed (en eventuele bevestigingsmateriaal) toe.

Meld je geveltuintje en vraag eventueel je premie aan

Download het reglement geveltuinen (pdf) 

Download het subsidiereglement voor geveltuinen/vergroen en bebloem (pdf)

Voor info en advies over klimplanten contacteer je Groene Gevels vzw.

 Ga naar de website van Groene Gevels vzw

Aan de slag

Als je een plant kiest, hou je best rekening met een aantal zaken:

  • Hou bij de keuze van een klimplant rekening of de plant die veel of weinig schaduw nodig heeft. Kijk daarvoor of je gevel aan de noord- of zuidkant van je huis gelegen is.
  • Kijk of je plant een klimhulp nodig heeft. Dat kan door bevestigingsmateriaal te installeren zoals een stalen kabeltje.
  • Klimplanten hebben voldoende plaats nodig. Tenzij je samen met je buren een geveltuin wil aanleggen, plant je de klimplant best niet te dicht bij de gevel van de buren.
  • Zet geen giftige of stekelige planten.

Stappenplan voor het aanleggen van je geveltuin:

  • Klimhulp plaatsen
    Als je een plant koos die een klimhulp zoals een metalen kabeltje nodig heeft, monteer je eerst de klimhulp aan de muur. De klimhulp bevestig je best met vijzen en pluggen in de muur. Zorg dat de hulp stevig bevestigd is, een plant kan na verloop van tijd behoorlijk veel wegen. Laat ongeveer 5 cm tussen de klimhulp en de muur zodat de plant ook achter de klimhulp kan kruipen.
  • Tegel uitbreken
    Neem de tegels of het ander materiaal van het trottoir weg en graaf de funderingsresten uit tot 30 cm diep. De tegel of ander materiaal kan je gebruiken als afboording. De plantzone vul je met teelaarde.
  • Klimplant planten
    Zet de plant vooraf een half uurtje in een emmer water. Maak de wortelkluit los. Plaats de plant centraal in de plantzone. Als er ruimte overblijft rond de plant, kan je die vullen met kleine bodembedekkers. Een klimplant bind je daarna vast aan de klimhulp. Geef de planten de eerste dagen genoeg water.

Welke planten zijn het meest geschikt?

Sommige planten hebben meer licht nodig, andere minder. De ene plant veel ruimte, de andere dan weer niet. Sommige planten blijven het hele jaar groen, terwijl er planten zijn die ook hun ‘winterslaap’ houden.

  • Heb je veel ruimte?

Dan is een klimplant een goeie keuze. Een mooi effect krijg je met klimop (Hedera), wilde bosrank (Clematis), kamperfoelie (Lonicera), wingerd (Parthenocissus) en klimhortensia (Hydrangeapetiolaris).

  • Hou je het liever laag?

Gebruik dan bij voorkeur wintervaste planten. Vooral wintergroene planten geven het hele jaar door een mooie aanblik. Voorbeelden hiervan zijn lavendel (Lavandula), ganzerik (Potentilla), hertshooi (Hypericum), vetkruid (Sedum), maagdenpalm (Vinca) en heide (Erica).