Discriminatie? Meld het!

Mensen worden nog te vaak anders behandeld omwille van hun uiterlijk, geloofsovertuiging, geaardheid, geslacht, afkomst, leeftijd … Getuige of zelf slachtoffer? Ferdinand Depypere, referentieambtenaar haatmisdrijven bij politiezone Vlas, is duidelijk: “Je staat nooit alleen, we luisteren naar élk verhaal. Twijfel dus zeker niet om het te melden.”

Respect hoog in het vaandel

Met 39 jaar ervaring op de teller in thema’s zoals slachtofferbejegening, agressie en zeden en momenteel dus ook haatmisdrijven, kan Ferdinand niet genoeg benadrukken hoeveel belang de politie hecht aan respect, vertrouwen en integriteit. “Zowel voor slachtoffers, getuigen als verdachten: we benaderen iedereen met een open blik. Vergeet dus het beeld van de afstandelijke, veroordelende macho politieman. Zo word je absoluut niet onthaald”, benadrukt Ferdinand.

Melden is veranderen

“Als je een geval van discriminatie meldt, wordt dat niet automatisch een officiële klacht of proces-verbaal. Je kan ervoor kiezen het enkel te melden, je te informeren over je rechten, vragen te stellen, … Denk dus niet te snel dat je er beter niet mee naar buiten komt. We werken discreet zonder te banaliseren en er wordt steeds naar het groter verhaal gekeken. Enkel door gevallen van discriminatie te melden, kan je diversiteit in de samenleving stimuleren. Doe je dat niet, dan riskeer je ook escalatie.”

Over je grens

Wil je een aangifte doen? Om de drempel te verlagen, heeft de stad sinds kort een online portaal waar je discriminatie kan melden onder de noemer ‘Over je grens’. Ook de politiezone Vlas is bereikbaar voor hulp via het gratis telefoonnummer 1701 (of 112 in dringende gevallen). “Sommige meldingen gebeuren rechtstreeks bij de politie, maar er komen er ook heel wat binnen via onze partners Gelijke Kansen Kortrijk, Unia en dus ook Stad Kortrijk.”

www.kortrijk.be/overjegrens

Meer nieuws uit het stadsmagazine