Dierenwelzijn

Dierenmishandeling

Gevallen van dierenmishandeling kunnen worden gemeld aan de politie.

Contacteer de politie

Verlies van je huisdier

Ben je je huisdier verloren, dan neem je het best contact op met de politie en met de dierenasielen Dierenbescherming van de Leiestreek vzw, De Grensstreek en Dierengeluk. Als je wil dat alle erkende dierenasielen op de hoogte zijn van het verlies van je huisdier, dan kan je dit melden op www.petfinder.be

Contacteer Dierenbescherming van de Leiestreek vzw

Contacteer Dierenbescherming De Grensstreek

Contacteer Dierengeluk vzw

Meld het verlies van je huisdier via Petfinder

Chiplezer om overleden huisdieren op te sporen

Je hebt het helaas misschien al zelf meegemaakt. Jouw geliefkoosd huisdier is opeens verdwenen en zoekacties leveren niets op. Maar wist je dat het wettelijk verplicht is om jouw huisdier te laten chippen? Dat kan bij de dierenarts. Als jouw hond of kat gechipt is, kan Imog het verlossend antwoord bieden op de vraag wat er met jouw huisdier gebeurd is.

Imog is een erkende inzamelplaats voor overleden gezelschapsdieren. Openbare diensten zoals brandweer of politie brengen de dode dieren die ze vinden binnen bij Imog. Daar beschikt men sinds kort over een chiplezer. Hiermee kan men binnengebrachte en gechipte huisdieren (katten en honden) identificeren door een 15-cijferig-nummer in te voeren op een speciale website. Op die manier kan Imog de eigenaars op de hoogte brengen van het overlijden van hun huisdier. Zo blijven baasjes niet langer in het ongewisse en kunnen zij hun verlies beter verwerken.

Zwerfdieren

Een dier dat losloopt en geen herkenningsteken draagt, wordt als een zwerfdier beschouwd en kan door de politie of de dierenbescherming opgenomen worden. Zwerfdieren mogen bij wet niet gevoederd worden.

Met de Voederpas kunnen sommige Kortrijkse inwoners uitzonderlijk katten voederen. Ze werken hierbij samen met stad, politie en dierenbescherming om de kattenpopulatie in kaart te brengen. De stad voert samen met dierenasiel Leiestreek al enkele jaren een sterilisatieprogramma uit, zodat de populatie ingeperkt blijft.

Lees meer info over de Voederpas

Lees meer over de aanpak van zwerfkatten

Opvang van dieren tegen betaling

Vang je regelmatig honden of katten op tegen betaling? Dan is het verplicht om een erkenningsnummer te hebben. Je kan dit aanvragen via Dierenwelzijn Vlaanderen.

Je moet erkend zijn als pensionhouder door de dienst dierenwelzijn als je:

  • regelmatig honden of katten van iemand anders opvangt,
  • onderdak en de nodige zorg geeft,
  • dit gedurende een beperkte tijd doet,
  • een vergoeding ontvangt voor de opvang.

Opvang zonder overnachting is ook een pensionactiviteit en dus erkenningsplichtig.

Een erkenningsnummer aanvragen kan via: dierenwelzijn.vlaanderen.be.

Een lijst met erkende Vlaamse adressen waar tegen betaling de dienst opvang van hond of kat wettelijk mag uitgevoerd worden, vind je HIER.

Medische zorgen voor je huisdier

Mensen met een beperkt inkomen, zoals een uitkering van het OCMW, kunnen medische zorgen krijgen voor max. 2 huisdieren.  Hiervoor heeft de stad Kortrijk een samenwerking met de dierenkliniek van de Stichting Prins Laurent in Gent. Contacteer jouw maatschappelijk assistent om te weten of je in aanmerking komt!

Het kost je jaarlijks € 20 per huisdier voor alle consultaties, vaccinaties en sterilisatie. € 20 extra per huisdier (eenmalige kost) indien nog niet geïdentificeerd met een microchip.  Consultaties kunnen telkens op de 4de maandag van de maand.

Adres: Vogelenzangpark 9, 9000 Gent

Geen eigen transport? Bespreek het met je maatschappelijk assistent. Hij/zij regelt het transport voor jou met je huisdier.