Dierenwelzijn

Dierenmishandeling

Gevallen van dierenmishandeling kunnen worden gemeld aan de politie.

Contacteer de politie

 

Verlies van je huisdier

Ben je je huisdier verloren, dan neem je het best contact op met de politie en met de dierenasielen Dierenbescherming van de Leiestreek vzw, Dierenasiel De Knuffelpootjes en Dierengeluk

Als je wil dat alle erkende dierenasielen op de hoogte zijn van het verlies van je huisdier, dan kan je dit melden op Petfinder.

 

Vermist Huisdier? Imog Helpt met Identificatie

Je hebt het misschien al meegemaakt: je geliefde huisdier is verdwenen en alle zoekacties blijven zonder resultaat. Wist je dat het wettelijk verplicht is om je huisdier te laten chippen? Dit kan eenvoudig bij de dierenarts. Dankzij die chip kan Imog je helpen met antwoorden in het geval je huisdier overlijdt.

Wat doet Imog?

Imog is een erkende inzamelplaats voor overleden gezelschapsdieren. Openbare diensten zoals brandweer of politie brengen gevonden overleden dieren naar Imog. Sinds kort beschikt Imog over een chiplezer waarmee ze gechipte huisdieren (honden en katten) kunnen identificeren.

Hoe werkt het?

Met de chiplezer wordt het 15-cijferige nummer van de chip afgelezen en ingevoerd op een speciale website. Hierdoor kan Imog de eigenaar informeren over het overlijden van hun huisdier.

Waarom is dit belangrijk?

Door de chip kunnen baasjes snel op de hoogte worden gebracht, waardoor ze niet langer in onzekerheid blijven. Dit helpt hen om hun verlies beter te verwerken. Zorg er dus voor dat je huisdier gechipt is, zodat je altijd op de hoogte kunt worden gebracht in moeilijke momenten.

 

Zwerfdieren en Voederpas

Zwerfdierenregelgeving

Een dier dat losloopt zonder herkenningstekens wordt als zwerfdier beschouwd. Deze dieren kunnen door de politie of de dierenbescherming worden opgehaald. Het is wettelijk verboden om zwerfdieren te voederen.

Voederpas voor Katten

Kortrijkse inwoners met een Voederpas mogen uitzonderlijk zwerfkatten voederen. Dit gebeurt in samenwerking met de stad, politie en dierenbescherming. Het doel is om de kattenpopulatie in kaart te brengen en te beheren.

Sterilisatieprogramma

Samen met dierenasiel Leiestreek voert de stad Kortrijk al enkele jaren een sterilisatieprogramma uit. Dit programma helpt om de zwerfkattenpopulatie onder controle te houden en ongewenste groei te voorkomen.

Meer info over de aanpak van zwerfkatten

 

Verplichte erkenning voor het opvangen van honden en katten

Vang je regelmatig honden of katten op tegen betaling? Dan ben je verplicht om een erkenningsnummer te hebben. Dit nummer kun je aanvragen bij Dierenwelzijn Vlaanderen.

Wanneer is een erkenning nodig?

Je moet erkend zijn als pensionhouder door de dienst Dierenwelzijn als je:

  • Regelmatig honden of katten van anderen opvangt.
  • Onderdak en de nodige zorg biedt.
  • De dieren voor een beperkte tijd opvangt.
  • Een vergoeding krigt voor de opvang.


Ook opvang zonder overnachting valt onder pensionactiviteiten en is erkenningsplichtig.

Hoe vraag je een erkenningsnummer aan?

Een erkenningsnummer aanvragen kan eenvoudig via Dierenwelzijn Vlaanderen.

 

Medische zorgen voor je huisdieren (met beperkt inkomen)

Heb je een beperkt inkomen, zoals een uitkering van het OCMW? Dan kun je medische zorgen krijgen voor maximaal 2 huisdieren dankzij de samenwerking tussen de stad Kortrijk en de dierenkliniek van de Stichting Prins Laurent in Gent.
 

Wat wordt aangeboden?

  • Jaarlijkse kost: € 20 per huisdier voor consultaties, vaccinaties en sterilisatie.
  • Identificatie: Eenmalige kost van € 20 per huisdier indien nog niet gechipt.


Consultaties

  • Wanneer: Elke 4de maandag van de maand.
  • Waar: Vogelenzangpark 9, 9000 Gent.


Hoe kom je in aanmerking?

Neem contact op met je maatschappelijk assistent. Hij/zij kan je informeren over je rechten en de verdere stappen. Ze kunnen ook helpen met het regelen van transport voor jou en je huisdier.

 

Terugblik infoavond 'Een hond dat is voor het leven' 

Met dierenarts Christine Halsberghe op 12 oktober 2023.

Wie een hond heeft, zou doorgaans gezonder en gelukkiger zijn. Maar vooraleer je een hond in huis neemt, denk je toch best even na. “Een hond is nu eenmaal niet voor even, maar voor een lang en gelukkig leven”, aldus dierenarts Christine Halsberghe. 

Bekijk de presentatie 'Een hond dat is voor het leven'

 

Gezonder en gelukkiger

“Je hond wil wandelen en dus moet jij mee. Meer lichaamsbeweging betekent een boost voor je gezondheid. Wandelen met je hond bevordert ook je sociaal contact. Welk hondje is dat? Hoe oud is het? Wat ziet hij er schattig uit. Het zijn opmerkingen die je vaak te horen krijgt en die tot een spontane babbel leiden. Onderschat ook het contact met je viervoeter zelf niet. Knuffels stimuleren bijvoorbeeld de productie van het gelukshormoon.”

Bezint eer ge begint

“Ondanks die positieve effecten, denk je best goed na vooraleer je een hond in huis neemt. Welke hond past bij je gezin? Hoeveel tijd heb je om met je hond bezig te zijn? Kies je voor een sportieve of een rustige hond? Misschien wil je je wel engageren om voor korte tijd een hulphond in huis te nemen? Wist je trouwens dat je ook met asielhonden kan gaan wandelen om ze een leuk moment te bezorgen?” 

Pup of asielhond

“Pups kan je in een dierenzaak of bij een fokker kopen. Soms zijn die hondjes niet in de juiste omstandigheden grootgebracht. Dit fenomeen heet broodfok. Het is belangrijk om rekening te houden met hun karakter, de specifieke behoeften van het ras en een huiselijke omgeving. Vraag daarom bij de aankoop van een pup naar de stamboom. Of adopteer een hondje uit het dierenasiel.” 

Goed begonnen is ...

“Zodra je een hondenbaasje geworden bent, begint een belangrijke periode. De hond moet aan zijn nieuwe levensomstandigheden wennen: zijn leefwereld verkennen, met prikkels leren omgaan, gewoontes en regeltjes aanleren, zelfstandig worden ... Dit vergt heel wat energie, maar het loont op termijn.”