Dat bibliotheken kostbare schatten herbergen, is geen geheim. Dat openbare bibliotheek Kortrijk een unieke en uitgebreide vinyl-collectie bezit, is in deze digitale tijden echter minder gekend. Sinds 1968 werd een verzameling aangelegd van ruim 25.000 originele LP’s en ongeveer evenveel singles: een uniek muzikaal archief dat alle denkbare genres overspant.

Na vele jaren van hard labeur op diverse draaitafels in de stad genieten deze grijsaards tegenwoordig van een welverdiend pensioen in een geconditioneerd archief. Via Vinylboutique willen we deze schatten van weleer nog eens onder de aandacht van iedere muziekliefhebber met een hart voor vinyl brengen.

Maandelijks zetten we één of meerdere platen in de kijker. Van classic tot onbekend meesterwerk, van commercieel hoogtepunt tot uitgespuwd en onbemind, alles komt aan bod!

mei 2023: 'Moving Target' en 'Reflections' van Gil Scott-Heron

Gil Scott-Heron (mei 2023)

Gil Scott-Heron (Chicago1 april 1949 - New York27 mei 2011) was een Amerikaanse dichtermuzikant en schrijver, werd de 'Godfather of Rap' of ‘the Black Bob Dylan’ genoemd voornamelijk door zijn spoken-word optredens. Scott-Heron bracht naast een tiental albums ook verscheidene dichtbundels uit. Zijn teksten waren sterk politiek en getuigden van sympathieën met de Black Power-beweging. Vooral bekend is zijn werk uit de jaren '70 en vroege jaren '80, met name The revolution will not be televised van zijn debuutalbum uit 1970. Daarin hekelt hij de consumptiemaatschappij en de rassensegregatie. 
Schatplichtig aan jazzfunk en soul en beïnvloedde hij op zijn beurt weer verschillende generaties hiphopartiesten.
De invloed van Scott-Heron op de hedendaagse populaire muziek is enorm. De platen die hij maakte in de jaren zeventig vormden de basis voor wat later hip hop zou worden.
Deze gevoelens waren echter niet wederzijds, blijkens het nummer Message to the Messengers van zijn comebackalbum Spirits uit 1994; "(die rappers) hebben te weinig muzikale ervaring; ik heb in bands gespeeld voordat ik een dichter werd. Er is een verschil tussen woorden op muziek zetten en diezelfde woorden in de muziek te integreren. Ze verbergen hun ware persoonlijkheid achter een hoop slang-woorden".

Reflections en Moving Target zijn twee opeenvolgende albums uit ’81 en ’82. Op het album Moving Target is voor het eerst tenor-saxofonist Ron Holloway te horen, die funknummers als Fast Lane en Black History/the world van een stevig vleugje jazz voorzag. Holloway bleef bij Scott-Heron, tot hij in ’89 bij Dizzy Gillespie ging spelen.

Hij trad de afgelopen twaalf jaar nog maar sporadisch op en bracht zijn tijd voornamelijk door in drugspanden en gevangenissen. Toch maakte hij begin 2010 een opmerkelijke comeback met het album I'm New Here, het eerste in zestien jaar. De plaat was volgens muziekcritici één van de beste van 2010. 

Scott-Heron had af te rekenen met een drank- en cocaïneverslaving en zat een tijdlang in de gevangenis. In 2008 raakte bekend dat hij HIV-positief was.