Leren waar en wanneer je wil? Dat kan via het online leerplatform. Je kan kiezen uit gratis interactieve cursussen over uiteenlopende onderwerpen rond vrije tijd, talen en digitale vaardigheden. Volg zoveel cursussen als je wil en neem alle tijd die je nodig hebt.

nieuwe cursussen herfst 2023

Japan en haar invloed op de Europese kunsten. Toen de Franse etser, graveur, keramist en houtsnijder Félix Bracquemond een lading porselein uitpakte bij zijn importeur, werd hij als door de bliksem getroffen door de houtsneden van Hokusai, die hij onmiddellijk onder de aandacht bracht van zijn kunstenaarsvrienden. Met dank aan o.a. Gauguin, Van Gogh, Bonnard, Toulouse-Lautrec, Monet en Ensor verspreidde de Japanmanie zich razendsnel.

De invloed van Freud. In deze cursus bespreekt de bekende cultuurhistoricus Bart Jan de Graaf de invloed van Sigmund Freud op de literatuur, de beeldende kunst en de filmkunst. Het is een van de invalshoeken om het belang van Freud in de wereld van nu te verkennen.

Impressionisme als onvoorstelbare omwenteling. Maak kennis met de wegbereiders van het impressionisme. In verstaanbare taal en aangevuld met beeldmateriaal en video.

Vincent van Gogh en zijn doodlopende zoektocht. Benieuwd naar leven en werk van Van Gogh? Dan is deze leerquiz iets voor jou. Bij een leerquiz begint iedere les met een vraag. We geven niet alleen het juiste antwoord maar vertellen ook meer over dat ‘juiste antwoord’.

James Ensor en de maskers. In 1942 kondigt de Belgische radio de dood af van James Ensor. De dagen erop zien de inwoners van Oostende de grote kunstenaar in stilte verzonken voor zijn eigen buste in de tuinen van het casino staan. De blunder had geen toepasselijker persoon kunnen treffen dan Ensor. Meermaals had hij zichzelf al als skelet geschilderd. Zijn leven lang was hij geobsedeerd door de dood, maar hij was ook een liefhebber van practical jokes.

Wat heb je nodig?

  • een pc, tablet of smartphone
  • toegang tot het internet
  • een Mijn Bibliotheek-profiel

Hoe werkt het?

  • Ga naar het online leerplatform en meld je aan met je Mijn Bibliotheek-account.
    * Nog geen account? Maak dan eerst hier een profiel aan. 
  • Zoek en selecteer de cursus die je wil volgen. Aan de slag!

 aan de slag met het online leerpatform

Veelgestelde vragen