05 mei 202329 juni 2023

 

⛵ "Land in zicht!", brult de kapitein.
We reizen en zeilen de wereld rond. Met een kompas ter hand of een blik op de sterren doorkruisen we continenten en oceanen. Toch raken we soms het noorden kwijt. Al reizen we ons hele leven lang, toch kunnen we nooit alle landen en culturen op deze grote wereldbol beleven.

Daarom brengen we met Land In Zicht jaarlijks een specifiek land en cultuur naar de bib. Ontdek en beleef de verschillende facetten van het uitgelichte land of streek: taal, muziek en literatuur. Ook op vlak van politiek, geschiedenis en geografie verwerven we zo een klein beetje meer landinzicht. Met themastanden, lezingen, tentoonstellingen, workshops en meertalige voorleesuurtjes brengen we de hele wereld naar Kortrijk.
We brengen mensen dichter bij elkaar en maken deze grote wereld terug een beetje kleiner. 

base map of Uganda

Onze eerste stop: Oeganda!

Het is namelijk exact één jaar geleden dat bibliotheekmedewerker Manon eropuit trok naar een schooltje in Nabulago, een dorpje in één van de armste streken van Oost-Oeganda, om er les te geven. Met haar verhalen en foto’s van talloze lachende kinderen smokkelde ze Oeganda binnen in onze bib én in onze harten. Haar avonturen kan je nog steeds nalezen in een dagboek en fotojournaal.

Van 5 mei t.e.m. 29 juni 2023 kan je de avonturen van Manon ook komen beleven in de bib. Samen met enkele 'Vlaamse Oegandezen' brengen we Oeganda naar Kortrijk met tentoonstellingen,  workshop, een voorleesuurtje in het Luganda en themastanden over film, literatuur en boeken.

2023 Land in Zicht Oeganda - workshop Afrikaans textiel

workshop Afrikaans textiel

Kortrijk staat bekend als centrum van 'de' Textielregio in Vlaanderen, maar wist je dat ook Oeganda wereldwijd bekend is voor haar kleurrijke stoffen en textielontwerpen? Tijdens deze workshop zal Janique ons inwijden in de wereld van de wellicht mooiste en meest kleurrijke Oost-Afrikaanse stoffen. Samen maken we een draagtas voor boeken en boodschappen. Wie dat wil, kan ook een eigen ontwerp gebruiken (bv. jurk of rok). 

Stoffen hoef je niet mee te brengen, wel je favoriete textielschaar, je naaikoffer en je eigen naaimachine (er zijn vijf naaimachines ter plekke). Om aan deze workshop te kunnen deelnemen, beschik je over voldoende ervaring met een naaimachine.

dinsdag 23 mei 2023 • 19 uur
 centrale bibliotheek - Maakbib
 gratis • vooraf inschrijven • max. 10 deelnemers
i.s.m. Texture, museum van vlas en textiel

workshop
gegevens deelnemer
contactgegevens
vragen/opmerkingen
Ik kan mijn eigen naaimachine meebrengen:
voorwaarden #biblabo
  1. Je kan deelnemen aan een #biblabo workshop als je lid bent van de bib.
    Nog geen lid? Je kan ook vóór de activiteit lid maken aan de balie van de (buurt)bib met eID of kidsID. Dat kost je niks als je jonger bent dan 18 jaar.
  2. Ben je ingeschreven voor een workshop maar kan je toch niet aanwezig zijn, verwittig je altijd de organisator. Dit kan telefonisch op 056 27 75 00 of per mail naar bibliotheek@kortrijk.be
  3. Tijdens een bibactiviteit is het toegestaan dat bibmedewerkers foto's/video's maken van aanwezigen. Die worden eventueel later gepubliceerd op de website van de bib en/of op sociale media. Wil je dit niet, kan je dit aangeven aan het begin van een activiteit. Je kan deze toestemming ook steeds intrekken, hiervoor kan je de bib contacteren via bibliotheek@kortrijk.be. Meer info vind je op www.kortrijk.be/privacyverklaring.
Mijn vriendjes Riannah, Sumaya, Hassan, Benefasiyo en Isma.

fototentoonstelling 'NABUGALO'

Met een 40-tal innemende sprekende foto's krijgt de bezoeker een uniek beeld van het klein dorp Nabugalo in het oosten van Oeganda, in het Budaka-district nabij Mbale. Op de foto's zie je de families, de kinderen, het schooltje en de prachtige natuur en omgeving. 

In dit dorp is het Pallisa Children’s Concern Project actief. Samen met een lokaal schooltje sloegen ze de handen in elkaar en zorgden ze ervoor dat honderden kinderen toch naar school kunnen. Nog steeds werken ze stap voor stap aan hun toekomst en klimmen ze traag maar gestaag uit die generatielange kringloop van armoede.

 5 mei - 29 juni 2023
  centrale bibliotheek - exporuimte (gelijkvloers)
  gratis • vrije inloop tijdens de openingsuren
 voor kinderen en volwassenen

2023 Land in Zicht Oeganda - expo kindertekeningen

expo 'kindertekeningen uit Oeganda'

Het is universeel, alle kinderen tekenen en kleuren graag! In de jeugd- en muziekafdeling van de centrale bib tonen we graag de allermooiste kleurplaten van de kinderen uit het dorp Nabugalo. In dit dorp is Pallisa Children’s Concern Project actief, hun voornaamste bekommernis is kinderen te geven waar ze recht op hebben: onderwijs en zo ook een betere toekomst.
Wie dit project wil steunen, kan een tekening kopen voor 5 euro of een (anonieme) bijdrage storten op de Gofundpagina van Pallisa Children’s Concern Project.

 5 mei - 29 juni 2023
 centrale bibliotheek - podium (benedenverdieping)
 gratis • tijdens de openingsuren

themastanden en muziek in de bib

Ontdek van 5 mei tot 29 juni 2023 verschillende themastanden in de centrale bibliotheek over muziek, film & literatuur uit zuidoost-Afrika. En... het is geen vooroordeel dat Oegandezen wel degelijk dol op dansen zijn. Oegandese deuntjes mogen tijdens Land in Zicht dus niet ontbreken! De Spotify- playlist werd samengesteld door Emma, zoon van de oprichter van PCCP, Paul Osillon.

Oegandees dorp in 360 graden

© VR Gorilla - Virtual Reality & 360 Videos
2023 Land in Zicht Oeganda - The Smile

taaldraad 'LUGANDA - NEDERLANDS'

Tijdens dit meertalig voorleesuurtje leer je de prachtige, muzikale taal van Oeganda kennen: het Luganda. Charlotte en Jackie Nabukenya lezen het verhaal The Smile voor, afwisselend in het Nederlands en Luganda. Ook Marie Voigt, de auteur en illustrator, leest ons voor in de originele taal van het boek: het Engels. Zo trekken we met een brede glimlach de wereld rond tijdens dit voorleesuurtje. Na de vertelling beleven we het Luganda ook door samen te zingen en spelletjes te spelen. Iedereen is welkom: jong en oud(er)!

Deze #Taaldraad wordt speciaal opgedragen aan alle Oegandese kinderen, in het bijzonder aan de kinderen uit het dorp Nabugalo. #wanttaalverbindtons

 zaterdag 6 mei 2023 • 10.30 uur
 centrale bibliotheek - podium (benedenverdieping)
 gratis • vooraf inschrijven niet nodig
 voor kinderen en volwassenen met een ♥ voor taal