Luisterboeken zijn gewone boeken die van begin tot einde zijn ingelezen door mannen en vrouwen met een goede stem. Deze luisterboeken zijn bestemd voor mensen voor wie lezen moeilijk is of moeilijk wordt of voor wie liever een boek beluistert dan zelf te lezen. 

Spannende thrillers, heerlijk meeslepende romans, stevige historische werken, fijne kookboeken, poëzie om bij weg te dromen, straffe detectives, leuke kinderboeken, ... voor elk wat wils. Thuis of onderweg.

Je kan kiezen tussen luisterboeken en Daisyboeken op cd. Wie een leesbeperking of visuele beperking heeft, kan ook Daisyboeken online beluisteren via Mijn Luisterpunt. En met je Mijn Bibliotheek-account heb je ook toegang tot de luisterboeken in de CloudLibrary.

#wistjedat
...je voortaan ook het Kortrijkse stadsmagazine kan beluisteren via de Anderslezen-app?

Luisterboeken in de bib

In de centrale bib vind je een collectie luisterboeken voor kinderen en volwassenen op cd. Die kan je afspelen op een gewone cd-speler. Bekijk het aanbod in de online bibcatalogus:

  luisterboeken volwassen   luisterboeken 15+   luisterboeken 12-14   luisterboeken 9-11   luisterboeken 6-8   luisterboeken kleuters

Daisyboeken in de bib

In de centrale bib vind je ook een collectie Daisyboeken voor kinderen en volwassenen op cd. Die kan je alleen afspelen op een MP3- of Daisyspeler of computer.

We hebben ook enkele Daisyspelers die je gratis kan ontlenen en software om thuis op een vaste pc of laptop te installeren.

  Daisyboeken volwassenen   Daisyboeken jeugd

Daisyboeken online

Iedereen die moeilijk of geen gewone boeken kan lezen, kan gebruik maken van Daisy  online. Als bib kunnen hierbij rekenen op ondersteuning van Luisterpunt, de Vlaamse openbare bibliotheek voor personen met een leesbeperking. Dit alles onder het motto: “Iederéén kan lezen!”.

Voorwaarden

Daisy-online-boeken zijn voorbehouden voor mensen met een leesbeperking. 
Ben je blind of slechtziend? Heb je dyslexie of een leerstoornis? Kan je door een fysieke beperking geen gewone boeken lezen? Dan kan je kosteloos via bib Kortrijk een lenersnummer aanvragen voor de Luisterpuntbibliotheek. 

Aan de onthaalbalie van je (buurt)bib kan je navragen of je hiervoor in aanmerking komt. Een lenersnummer aanvragen kan snel en makkelijk:

 • ga naar de balie van je (buurt)bib
 • een medewerker zal onmiddellijk je lenersnummer aanmaken.
  Lukt het je niet om naar de bib te komen? Dan kan je via Luisterpunt een inschrijvingsformulier invullen, je aanvraag indienen en wachten op goedkeuring.

Hoe werkt het?

Met Daisy online kan je gratis boeken beluisteren via het internet op een toestel naar keuze: een Daisyspeler, smartphone, tablet, vaste pc of laptop. De handigste manier is streamen via je mobiel toestel en de gratis app ‘Anderslezen’ (Play Store/App Store).

 • Na inloggen met je lenersnummer en geboortedatum wordt deze app automatisch gekoppeld aan je online boekenplank in Mijn Luisterpunt.
 • Je kan maximaal tien boeken tegelijkertijd op je online boekenplank hebben staan.
 • Een boek kan door meerdere personen terzelfdertijd geleend worden.
 • Daisy-online-boeken hebben geen uitleentermijn, ze blijven op je boekenplank staan tot je ze inlevert.

Hoe inloggen op Mijn Luisterpunt?

 1. surf naar https://mijn.luisterpuntbibliotheek.be
 2. vul je lenersnummer in
 3. vul je geboortedatum in (dd-mm-jjjj)
 4. klik op ‘inloggen’

tip: vink ‘Houd mij aangemeld’ aan, dan hoef je je gegevens niet telkens opnieuw in te vullen.

Hoe vul ik mijn online boekenplank?

Als Daisy-online-lezer kan je je eigen boekenplank volledig zelf beheren. Zo heb je bijna 30.000 Daisy-boeken meteen binnen handbereik.

 1. klik op het tabblad ‘nieuwe opzoeking’
 2. vink bovenaan enkel het vakje ‘Daisy’ aan
 3. zoek een boek in de catalogus
 4. klik op ‘aanvragen’