Onze belleman

belleman Stephan

Eind augustus 2021 werd Markenaar Stephan Vandemaele (68) tijdens de Rollofeesten in Rollegem verkozen tot nieuwe belleman van Kortrijk. Wie is deze man en wat bezielde hem om zich kandidaat te stellen voor deze bijzondere vacature? We vroegen het hem zelf.

Kortrijkzaan

“Ben ik een echte Kortrijkzaan? Uiteraard! Al is er wel één klein technisch probleempje: ik ben niet geboren in Kortrijk, maar in Loker in de Westhoek. Daar weet ik wel niets meer van, want toen ik zes maanden oud was, verhuisden mijn ouders naar Kortrijk. Ik groeide op in de Beeklaan. Na mijn huwelijk woonde ik met mijn echtgenote eerst in Heule en vanaf 1984 in Marke. Twee kinderen en vier kleinkinderen later, geniet ik hier nu van mijn pensioen”, vertelt Stephan.

Gendarme

“Ik heb 40 jaar bij de politie gewerkt. Eerst 30 jaar als gendarme bij de rijkswacht en na de hervormingen in 2001 nog eens 10 jaar als politie-inspecteur bij de lokale politie. Altijd op de baan. Daar kan ik uren over vertellen, zowel schone als triestige verhalen, maar dat is voor een andere keer. Ook tijdens mijn pensioen probeer ik actief te blijven. Zo ben ik vrijwilliger in de Sint-Paulusschool en sinds kort dus ook belleman van Kortrijk.”

Sociaal dier

“Er zijn verschillende redenen waarom ik me geroepen voelde om belleman te worden. De meest opvallende? Mijn luide stem”, (bulder)lacht Stephan. “Daarnaast hang ik ook graag eens de clown uit. Ik hecht ook veel belang aan erfgoed, tradities en folklore. Maar de belangrijkste reden is dat ik graag onder de mensen ben.”

Acte de présence

De Kortrijkse belleman is op alle grote evenementen in de stad te vinden, zo was hij bij deze activiteiten aanwezig:

  • Verwelkoming nieuwe Kortrijkzanen
  • Opening Winter in Kortrijk
  • Sinksen
  • Inzet kerstverlof in scholen
  • Verwelkoming Sinterklaas in basisscholen
  • Ontvangsten muziekensembles of artiesten
  • Personeelsfeest stad Kortrijk 

Contacteer de belleman

Wil je graag de belleman op jouw evenement? Hieronder vind je zijn contactgegevens.

 belleman@kortrijk.be

 0479 32 24 74