13 juni 2023

Sneller, groter, dunner, meer pixels, smallere randen... wie is compleet ongevoelig voor de lokroep van een nieuwe smartphone, een nieuwe laptop, een nieuwe TV? Adverteerders voeden de illusie dat het verhogen van je materieel comfort zal bijdragen tot een groter geluksgevoel. Maar de consumptiedrift hier resulteert ook in een hoge milieubelasting en slechte leef- en arbeidsomstandigheden elders.

Welke maatregelen kan je als consument nemen om elektronica langer in leven te houden? Is het mogelijk (en zinvol) om je huidige toestel te upgraden of terug vlot te trekken?

Op deze vragen krijg je een antwoord tijdens deze thema-avond.

Na de verwelkoming & keynote (19u-19u45) kan je aansluiten bij een van vier parallel aangeboden workshops (20u-21u) - gelieve vooraf een keuze te maken uit het programma dat je verderop deze pagina vindt.

Het programma ziet er als volgt uit:

19 – 19u45

De impact van onze spullen: Facts & Figures (Rosalie Heens)




20  – 21 uur

Je kan deelnemer aan één van volgende workshops:


 

1. Duurzaamheidstips bij aanschaf van een nieuwe smartphone (Merijn Supply)


Liefst 90% van de Vlamingen beschikt vandaag over een smartphone (Android/iOS), en vervangt zijn toestel gemiddeld om de 2 à 3 jaar - volgens sommige onderzoeken zelfs al om de 18 maanden. Helaas leidt deze snelle consumptie tot aanzienlijke milieubelasting. Maar ook vanuit financieel oogpunt doe je er als consument natuurlijk goed aan om ook oog te hebben voor 'duurzaamheidsaspecten' van een smartphone zoals de batterijcapaciteit/levensduur, werkgeheugen, opslagruimte/uitbreidbaarheid, valbestendigheid, waterdichtheid, dienst-na-verkoop (software-upgrades), reparatiekosten, …



We overlopen deze aandachtspunten zodat je je volgende smartphone langer in gebruik kan houden (streefdoel 5 jaar of meer).




2. Opslagruimte vrijmaken op je smartphone (Rolf De Meulenaere)

Je wil graag een app installeren maar krijgt steeds de melding "Er is onvoldoende opslagruimte"? Dan sta je alvast niet alleen met dit probleem.



We overlopen een aantal snelle maatregelen (ofte 'quick wins') om opslagruimte vrij te maken, in de eerste plaats het 'afhalen' of backuppen van je foto's en video's. Daarna bekijken we meer geavanceerde methodes om opslagruimte bij te winnen: apps deïnstalleren, (cache) geheugen opkuisen, een microSD-kaartje in gebruik nemen.




3. Je laptop of PC sneller laten werken (Windows) (Pieterjan Jonckheere)


Elke Windows-gebruiker kent of herinnert zich het fenomeen van een tergend traag besturingssysteem, als gevolg van te weinig werkgeheugen (RAM) en het automatisch activeren van zogenaamd 'virtueel werkgeheugen' (= stukje van veel tragere HD of SSD). Gelukkig liggen de donkerste dagen van het Windows-platform wel al een tijdje achter ons: in de jaren 2000 werd menig Windows XP- en Vista-computers immers geplaagd door kwaadaardige software, instabiele drivers, onvoldoende werkgeheugen, gefragmenteerde en trage harde schijven.

In vergelijking is Windows 10 of 11 in combinatie met moderne hardware (veel RAM en een snelle SSD) een stuk onderhoudsvriendelijker. Toch kan je vandaag nog steeds geconfronteerd worden met een traag werkende laptop of PC. In deze sessie zoeken we naar mogelijke oorzaken, en suggereren een aantal remedies.



4. Smartphone-reparaties: welke zijn zinvol en betaalbaar? (Dries Terryn)

Smartphone-hersteller Dr. Dre (Dries Terrein) uit Heule neemt je mee op reis naar de binnenkant van je smartphone. Je krijgt de ‘ingewanden’ te zien van een aantal demo-toestellen. Hij doorprikt daarbij een aantal ‘urban legends’ of hardnekkige mythes, zoals het idee dat je vochtschade kan remediëren door je toestel in een bak rijst te leggen.



Je krijgt een beter zicht op welke reparaties de moeite lonen, welke je eventueel zelf kan uitvoeren, en de richtprijs voor de belangrijkste 2 vervangonderdelen (scherm en batterij).



Tot slot leer je voor- en nadelen van refurbished en tweedehands-toestellen beter af te wegen.

Deelnemen is gratis, maar inschrijven is verplicht en kan via Duurzaam Digitaal | Kortrijk