Begraafplaats Hoog Kortrijk

Ambassadeur Baertlaan
8500 KORTRIJK
België

Begraafplaats Hoog Kortrijk

Begraafplaats Hoog Kortrijk

Bekijk op Google Maps

Begraafplaats

Door haar ligging aan de rand van de stad lijkt de dodenakker niet op een traditioneel stedelijk kerkhof met smalle paden en graven, stenen en bomen, maar op een park dat naadloos overgaat in het groene landschap. De Italiaanse stedenbouwkundige Bernardo Secchi laat de in 2000 gerealiseerde begraafplaats ontrollen als een tapijt, waarbij het ceremoniegebouw zich ingraaft in de helling en twaalf plateaus of grafvelden die nauwkeurig de glooiing van het terrein volgen. Naast de terrassen is op een brede strook gravel een kleine boomgaard geplant waartussen eenvoudige columbaria in arduin staan opgesteld. In de vallei doet een gazon dienst als strooiweide.

Onument

Er komen overal in Vlaanderen Onumenten, maar het allereerste was voor Kortrijk, aan de begraafplaats Hoog Kortrijk. Dat gebeurde in juni 2021 ter ere van de coronaslachtoffers. Een onument is een cirkelvormig herdenkingsmonument dat stilstaat bij de vele coronaslachtoffers, maar ook bij andere verlieservaringen. 

De naam is bewust gekozen. Het klinkt lichter en luchtiger dan monument. De symbolische beginletter O maakt het een open en uitnodigend woord. Het is bovendien in de drie landstalen uitspreekbaar. Het Onument is meer dan een ontmoetingsplek om de vele slachtoffers van corona te herdenken. Het is ook een plaats om stil te staan bij alle vormen van verlies.  Er kunnen ook momenten, evenementen en rituelen georganiseerd worden. Die kunnen stil of luid, klein of groots, samen of alleen worden beleefd. 

Initiatiefnemers en uitwerking

De Onumenten zijn een idee van Moving Closer, Kunstwerkt en Elke Van Hoof. Het collectief Moving Closer combineert expertise in kunst, zorg en (afscheids)rituelen om projecten te bedenken rond verlies. Kunstwerkt coördineert de uitwerking van het project. De organisatie gelooft in het inzetten van beeldende kunst, zeker op ingrijpende momenten. Elke Van Hoof is klinisch psycholoog en mede-initiatiefnemer. 

Alle Onumenten zijn van de hand van landschapsarchitect Bas Smets. Ze worden telkens op maat van een locatie ontworpen. Smets maakte in het Zoniënwoud ook al het monument ter nagedachtenis van de slachtoffers van de terroristische aanslagen in Brussel. De verschillende Onumenten samen zullen één familie vormen: grotere en kleinere, met een gemeenschappelijk DNA, maar toch elk met hun eigenheid. 

Meer info over de Onumenten in Vlaanderen

Crematorium Uitzicht

Vlakbij de begraafplaats vind je crematorium Uitzicht.

Meer info over crematorium Uitzicht