Begijnhof (UNESCO-werelderfgoed)

Begijnhof
8500 Kortrijk
België

Begijnhof (UNESCO-werelderfgoed)

Begijnhof (UNESCO-werelderfgoed)

Bekijk op Google Maps

Openingsuren

Open van dinsdag tot en met zondag, van 10.00u tot 17.00u

Gesloten op maandag.

Gesloten op 24, 25, 31 december 2022 en 1 januari 2023.

Extra informatie

Het Begijnhof ligt op wandelafstand van de Grote Markt en van het treinstation van Kortrijk. Klik hier voor een situeringsplan.

Het Begijnhof is vrij en gratis toegankelijk van 9u. tot 21u. Sluimer door de steegjes en geniet van de stilte in deze stad binnen de stad.

We verwelkomen graag groepen in het Begijnhof! Groepen die dit wensen, kunnen beroep doen op een gids. Een aanvraag voor een geleid bezoek verloopt via de dienst toerisme van de stad Kortrijk.

Voorwaarden en informatie via www.toerismekortrijk.be of toerisme@kortrijk.be.

Bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum van het begijnhof verhuisde in 2014 van het huisje achter de kapel naar de Begijnhofstraat 2 en werd volledig vernieuwd. Het nieuwe onderkomen bevindt zich net buiten de grote poort en vormt de uitvalsbasis voor een bezoek aan het begijnhof. Een team van gemotiveerde onthaalmedewerkers en vrijwilligers zal de bezoekers ontvangen, wegwijs maken in het begijnhof en op weg helpen naar andere toeristische informatie over de stad. Je kan er ook een audiogids ontlenen waarmee je het Begijnhof en de onmiddellijke omgeving kan ontdekken.

Beschikbare talen: NL, FR, E en D 

Prijs: € 2

Belevingscentrum

De Sint-Annazaal werd in 1682 opgericht om er het bestuur van het begijnhof te herbergen. Het gebouw kreeg doorheen de tijd diverse invullingen, onder andere als militair hospitaal na de Franse Revolutie en als zondagsschool voor de textielarbeiders.

In het dynamisch en interactief ingerichte belevingscentrum staan de begijnen als sterke vrouwen centraal. Je wordt er ondergedompeld in drie verhaallijnen, die samen het stereotype beeld van de begijn ontkrachten. De restauratie van dit gebouw ging van start in februari 2012 en werd afgerond in juni 2014.

De bovenzaal biedt ruimte voor tal van activiteiten, van vergaderingen over tentoonstellingen tot concerten. Zo wordt de zaal voortaan gebruikt voor de maandelijkse vergaderingen van de OCMW-raad. Opnieuw democratie in de stad in een stad.

De zaal kan ook door externen worden gereserveerd. Aanvragen kunnen gestuurd worden naar begijnhof@ocmwkortrijk.be

Dit is een voorlopige webpagina. Binnenkort vind je via www.begijnhofkortrijk.be de nieuwe webstek van het begijnhof met uitgebreidere informatie.