“Heerlijk divers publiek” in Hostel Groeninghe

Gepubliceerd op Woensdag 21 februari 2024
Sharon

Aan het begin van de Passionistenlaan staat een modern rood gebouw. Achter de opmerkelijke gevel schuilt Hostel Groeninghe. Manager Sharon De Kimpe (26) leidt ons rond.

Modern uitgerust

“Vroeger zat de jeugdherberg in het Groeningeheem, maar in 2015 opende deze nieuwbouw, gebouwd in opdracht van Toerisme Vlaanderen en Stad Kortrijk. We beschikken over een bar, een eetzaal, polyvalente zalen en 38 kamers met in totaal 128 bedden. We dragen duurzaamheid hoog in het vaandel. We werken samen met Oxfam en vragen onze logees om afval te sorteren en bewust om te gaan met energie.”

Manusje-van-alles

“Ik heb hier de dagelijkse leiding. Ik stuur twee onthaalmedewerkers en twee onderhoudsmensen aan en spring zelf bij waar nodig: planningen maken, boekhouding, nachtconciërge … Een gevarieerde job dus! Ik woon hier officieel in en sta voortdurend tussen de mensen. Elk semester verblijven hier een achttal Erasmusstudenten. Zij worden dan tijdelijk een beetje mijn huisgenoten. De mensen noemen mij soms zelfs de kotmadam.”

Divers publiek

“Maar internationale studenten zijn niet de enige bezoekers. Er zijn vooral veel schoolgroepen: uit Vlaanderen, Frankrijk, Nederland, Duitsland … Ze komen bijvoorbeeld de oorlogsmonumenten in de streek bezoeken. Daarnaast ontvangen we families die op vakantie zijn of rondtrekkende bands, orkesten of koren. En elk jaar zo ergens midden augustus krioelt het hier van de metalfans voor het festival Alcatraz. Veel diverser dus dan je van een jeugdherberg zou verwachten!”

Toegankelijk

“Ook mensen met een beperking ontvangen we met open armen. We hebben meerdere rolstoelvriendelijke kamers. En soms doen we voor hen al eens een extra inspanning. Vorige zomer hadden we de zwemmers van BOAS op bezoek. Dat is een sociaal-sportieve werking voor mensen met een mentale of fysieke beperking. Op een avond rolden we letterlijk de rode loper voor hen uit en trakteerden we hen op een fotoshoot in Hollywoodstijl.”

Meer info over de Vlaamse jeugdherbergen

Meer nieuws uit het stadsmagazine