Vogels

Slechtvalken

Er broeit iets in Kortrijk. Of eerder, er broedt iets. En nu kan het ook gezien worden. Sinds 2008 is er een nestbak voor slechtvalken op de Sint-Maartenskerktoren. Vorig jaar kwamen de vogels rond deze periode tot broeden, dus is er opnieuw goede hoop voor dit jaar. Dat moet gezien zijn! Het nest is live te volgen op de website van Stad Kortrijk. Dit via een webcam die in de toren geplaatst is. Conform de wetgeving en om het koppel slechtvalken maximale kansen te bieden op een succesvol broedseizoen, werd unaniem beslist het openstellen van de Sint-Maartenskerktoren voor bezoekers te onderbreken tussen 1/3 en 1/6/2024.

Volg de slechtvalken live

Voor vogelliefhebbers en voor de Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen van Natuurpunt, is dit een uitgelezen manier om het nestgedrag van de vogels vanop de eerste rij te volgen. Om de vogels tot broeden te stimuleren in de Sint-Maartenskerktoren, is er in 2014 op advies van specialisten in de nestbak een grondlaag leem en keitjes gelegd. Vier jaar op rij werd er elk voorjaar een koppel slechtvalken waargenomen. Dat heeft de stad geen windeieren gelegd, want in april 2017 was het eerste nest een feit.

Roofvogelshows

Sinds begin 2018 is er door de stad een verbod ingesteld om in gevangenschap gehouden roofvogels en uilen tentoon te stellen op het openbaar domein, ermee te paraderen of om deze dieren op welke wijze dan ook te betrekken bij publieke evenementen.

Verschillende middenveldorganisaties ijveren al langer voor zo’n verbod. In het bestuursakkoord (Plan Nieuw Kortrijk) is opgenomen dat de stadscoalitie een actief beleid voert rond dierenwelzijn. Verschillende (lokale) organisaties (Vogelwerkgroep Zuid-West-Vlaanderen, Vogelbescherming Vlaanderen en de West-Vlaamse Milieufederatie) vragen om een specifiek beleid te voeren rond roofvogels en uilen. Hun redenering, en die van de stad, is dat er voldoende alternatieven zijn om te genieten van deze prachtige en kwetsbare dieren. Onze slechtvalken op de Sint-Maartenskerktoren zijn daar een mooi voorbeeld van.

Overlast door eenden of duiven op een diervriendelijke manier aanpakken

Duiven in het straatbeeld, eenden langs de vijver, het lijken mooie taferelen te zijn, maar algauw zorgen teveel van deze dieren voor overlast. Uitwerpselen van duiven maken historisch erfgoed kapot en grote eendenpopulaties zorgen voor modderige, kapotte oevers in de parken. Waar veel eten gegeven wordt, blijven de dieren graag wonen, maar ook ratten zijn dan graag van de partij. Daarom verbieden we het voeren van eenden en duiven in de stad en in parken. Eenden zullen bij gebrek aan voedsel naar meer geschikte plaatsen vertrekken.

Voor de stadsduiven werkte Stad Kortrijk een diervriendelijk project uit om de overlast te beperken. We plaatsten een mooie en efficiënte duiventil dicht bij het centrum. Daar worden de duiven verzorgd en indien nodig gevoederd. Samen met een strikt verbod op voederen in de rest van onze stad zorgt dit ervoor dat alle stadsduiven er zich vestigen. Doordat we de meeste eieren uit de duiventil steeds weghalen of vervangen door kalkeieren, wordt de Kortrijkse duivenpopulatie binnen de perken gehouden.