Lezingencircuit

Maandelijks een portie geschiedenis geserveerd door de Kortrijkse erfgoedverenigingen

Toegang 5 euro, inclusief drankje achteraf (tenzij anders vermeld)

PROGRAMMA NAJAAR 2024 - voorjaar 2025

 

Donderdag 5 september om 20 uur:
VERZETSCAFE

Helden van het Verzet, De Leiegouw, Gidsenkring Kortrijk en KGOKK Kortrijk nodigen je uit voor het allereerste Verzetscafé Kortrijk. Een vertelavond met 3 ontroerende verzetsverhalen van gewone mensen tegen de nazistische bezetter. 

  • Dochter Nicole Naert vertelt het verzetsverhaal van haar vader Maurice Naert.  
  • Kleinzoon Jan Kempinaire vertelt het verzetsverhaal van zijn grootvader Victor Corne. 
  • Achterkleindochter Inneke Vanderkerken vertelt het verzetsverhaal van haar overgrootvader Gustave Naessens. 

Er zijn twee ticketprijzen: 

  • Het standaardtarief: 12 euro per persoon
  • Het voordeeltarief voor de leden van Helden van het verzet, De  Leiegouw, Gidsenkring Kortrijk en KGOKK Kortrijk: 8 euro per persoon. 

https://heldenvanhetverzet.be/events/verzetscafe-kortrijk 

Locatie: Muziekcentrum Track, Conservatoriumplein 1, Kortrijk. 


Maandag 23 september om 19 uur:  
Geert Berings: "Hak om die boom. De kerstening in Vlaanderen"

Geert Berings is auteur van het boek “Hak om, die boom” en vertelt hoe onze regio (Leie- en Scheldestreek) bekeerd werd tot het Christendom door  Amandus. Wie was hij? Waar kwam hij vandaan? Welke moeilijkheden had hij? En nog veel meer.

Organisatie: Gidsenkring Kortrijk
Locatie: Sint Annazaal Begijnhof (OPGELET GEWIJZIGDE LOCATIE)


 Dinsdag 1 oktober om 19 uur.
Collaboratie en repressie tijdens de Tweede Wereldoorlog in België/Vlaanderen en de nawerking ervan. Lezing door Bruno De Wever.

In het najaar wordt de bevrijding van Kortrijk herdacht (80 jaar geleden). Deze lezing van Bruno De Wever gaat o.m. dieper in op de zeer bewogen periode meteen na de bevrijding. 

Organisatie: Davidsfonds Kortrijk en Bellegem

Locatie: Muziekcentrum Kortrijk

https://www.davidsfonds.be/activiteiten-detail-page/7843/collaboratie-en-repressie-tijdens-de-tweede-wereldoorlog-in-belgie-vlaanderen-en-de-nawerking-ervan#Over


Donderdag 28 november  om 19 uur
Buitenshuis, binnenskamers. Kunst na 1800 in de collectie Abby" door Marjan Sterckx en Tom Verschaffel.

De Kortrijkse museumcollectie beeldende kunst van de 19de eeuw is bijzonder uitgebreid en veelzijdig. Marjan Sterckx en Tom Verschaffel doken in de collectie en waagden zich aan een waarderingsoefening. Ze brachten genres, stromingen en thema’s in kaart en selecteerden belangwekkende, representatieve of uitzonderlijke stukken, en gingen op zoek naar verhalen achter de collectie. 

Marjan Sterckx is hoofddocent aan de opleiding Kunstwetenschappen aan de Universiteit Gent, waar zij doceert over de negentiende-eeuwse beeldende kunst en de interieur- en designgeschiedenis. Tom Verschaffel is hoogleraar Cultuurgeschiedenis na 1750 aan de KU Leuven en KU Leuven campus Kulak. Hij publiceert o.m. over de geschiedschrijving, de visualisering van het verleden en de populaire historische cultuur in de achttiende en de negentiende eeuw.

Locatie: Dakcafé Stadhuis, Papenstraat

Toegang 5 euro, drankje na de lezing inbegrepen
Organisatie: Vrienden van de Musea van Kortrijk


 Dinsdag 10 december om 19 uur
Doedelzaktraditie in Vlaanderen. Lezing door Pol Ranson

Waar is de doedelzak uitgevonden? Spontaan denk je aan Schotland. Daar is de doedelzaktraditie inderdaad nog bijzonder levendig. Maar verrassend genoeg vinden we in Vlaanderen oudere afbeeldingen van de doedelzak dan in Schotland. In de Gravenkapel bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Kortrijk worden doedelzakspelertjes afgebeeld op de zwikken, bij het schilderij van Graaf Gwijde Van Dampierre, bekend van de Guldensporenslag. Uit zijn persoonlijk psalmboek blijkt dat de graaf zich graag liet omringen door minnestrelen met vedels, harpen, fluiten en doedelzakken. Dit en veel meer verneem je tijdens de lezing van Pol Ranson. Misschien luistert Graaf Gwijde wel mee vanuit de Gravenkapel? 

Lezing door Pol Ranson, gids-muzikant, lid van de Confrérie des Muchards de Saint- Druon

Locatie: Dakcafé Stadhuis, Papenstraat

Toegang 5 euro, drankje na de lezing inbegrepen
Organisatie Gidsenplus Kortrijk


Programma 2025


Nieuwjaarslezing
Datum te bepalen

Donderdag 20 maart
'Weg van 't Stad!' - Lezing door Patrick Buyse

 Patrick Buyse brengt het verhaal van de exodus naar het westen vanuit Antwerpen op het einde van W0 II n.a.v. de aanvallen met V1 bommen en V2 raketten. In 1944 nam Hitler-in het nauw gedreven-onverbiddelijk wraak met zijn “vliegende bommen”. De regio Antwerpen werd zwaar getroffen, en de bewoners weken massaal uit naar veiliger oorden. Van de meer dan 130.000 Antwerpse vluchtelingen waren er bijna 60.000 verdeeld over de toen 254 steden, gemeenten en gemeentjes in West-Vlaanderen, ook in het Kortrijkse. De auteur dook in archieven, sprak getuigen, familieleden, heemkundigen en historici. Ook de vader en tantes van huidige professor Bruno De Wever en Antwerps burgemeester Bart De Wever vonden een warme opvang in Kortrijk. Een vergeten, warm menselijk verhaal over de initiële angst voor oorlog en bommen dat in een veilig onderkomen overging, en vriendschappen voor het leven. 

 Toegang 5 euro, drankje na de lezing inbegrepen
Organisatie Familiekunde Vlaanderen Regio Mandel-Leie