KSV Kortrijk werd kampioen en speelt volgend seizoen in tweede provinciale. De voetbalclub komt er opnieuw bovenop na enkele moeilijke jaren voor het bestuur. Ook de jeugdwerking is opnieuw in volle bloei. UiTPAS speelt een grote rol in de club. We gaan langs bij Joost Vander Bauwhede en Frank Decaluwé. De eerste wordt een ‘centrale achtergrondfiguur’ genoemd, de tweede is hoofd van de sociale cel.

Wat is jouw rol binnen de club? Hoe ben je bij de club terechtgekomen?
Joost: Ik was eerst supporter en zat vaak samen met Frank op de tribune. Een tiental jaar geleden vroeg men mij of ik zin had om mee te helpen. Dat zag ik zitten, en enkele jaren later kwam ik bij het hoofdbestuur.
Naast mijn rol als UiTPAS baliemedewerker ben ik ook één van de ‘cantiniers’ van de club en help ik af en toe mee om de terreinen proper te houden. Ik maak ook deel uit van het jeugdbestuur. Zelf sta ik minder graag in de schijnwerpers.
Frank: Joost is eigenlijk een centrale achtergrondfiguur. Zulke mensen heb je nodig in je club. Hij staat erop om altijd alles goed en mooi te doen, hij is een perfectionist. Je ziet Joost 5 tot 6 dagen per week op de club rondlopen. Dat engagement is van onschatbare waarde.
Ikzelf woonde op Sint-Elisabeth en mijn broer voetbalde hier. Ik kwam altijd kijken en doe dat intussen al 55 jaar. In 2015 was er een acute nood aan nieuwe bestuursleden. We zijn er toen met een 3-tal ingestapt. Ik heb me vooral beziggehouden met de jeugdwerking.

Vandaag ben ik hoofd van de sociale cel binnen de jeugdwerking. Dat is een afzonderlijke werking naast de sportieve cel.
Die cel probeert zowel trainers, spelers als ouders van spelers te helpen bij problemen of vragen. Dat kan gaan over onenigheid tussen een trainer en een speler, of problemen rond racisme. Jammer genoeg hebben we vaak te maken met racisme, vooral van andere clubs ten opzichte van KVS Kortrijk maar het kan ook andersom. Jongeren nemen het voor elkaar op en dat kan leiden tot verhitte discussies. Er kunnen ook communicatieproblemen zijn door een taalbarrière bij de ouders. Of we helpen soms wanneer we merken dat bepaalde spelers nood hebben aan extra sportkledij.
Wat is de missie van jullie club?
Frank: Qua niveau is KSV Kortrijk altijd een club geweest die wat schommelde. We speelden van eerste provinciale tot in vierde. Vandaag zijn we heel blij met onze kampioenstitel en bevordering naar tweede provinciale.
Een van onze grote ambities is om een gezonde en goede jeugdwerking uit te bouwen.
In de eerste plaats zijn we een voetbalclub. Maar door onze ligging in een buurt met veel culturen zijn we meer dan een sportclub. We willen geen sociaal project zijn, maar in realiteit vangen we wel jongeren op die anders misschien op straat rondhangen. We willen hen zoveel mogelijk laten voetballen en groeien. Tegelijk is deze plaats voor veel jongeren een houvast, een soort van thuis.
Joost: We werkten altijd goed samen met Red Side of met een begeleider van LEJO. Ook via Stad Kortrijk kregen we al veel waardevolle ondersteuning. Zowel tijdens onze bestuurswissel na interne problemen, als bij de opstart van UiTPAS bijna 10 jaar geleden. De stad bemoeit zich niet met de interne werking, maar bemiddelt en ondersteunt altijd waar het kan. Daarvoor zijn we heel dankbaar.
Hoe betekenen jullie iets voor de buurt, wijk, stad?
Frank: We zijn een club die iedereen kansen wil geven. Een drietal spelers van onze eerste ploeg komt uit de eigen jeugdwerking en daar willen we verder aan bouwen. Concreet hebben we momenteel geen U21 werking. Na de U17 werking gingen jongeren vaak weg want de sprong naar de beloftenploeg was soms te groot.
We willen nu die verbinding maken om onze spelers hier te houden. Jongeren tussen 17 en 20 jaar mogen we niet loslaten, het is een belangrijke leeftijd om hun engagement te behouden.
Onze club is niet alleen een plaats om te sporten, maar ook een verzamelplaats buiten de kantine. Hier vinden ze een engagement en een netwerk, wat heel belangrijk kan zijn voor die gastjes.
Op welk aspect van de clubwerking ben je het meest trots?
Joost: Dat ouders het gevoel hebben dat we hun kinderen, maar ook hen, belangrijk vinden en hen willen laten groeien.
Wat kan nog verbeteren aan de clubwerking?
Frank: Eigenlijk hebben we te weinig supporters. Ouders brengen wel hun kinderen naar de training, maar komen daarom nog niet naar de matchen van hun eigen jeugdploeg of de eerste ploeg kijken. Financieel leeft een voetbalclub grotendeels van de kantine. We merken dat mensen van kleur minder snel naar de cafetaria gaan, cultureel is dat soms moeilijk. Er zijn wel al initiatieven van moeders die eens koekjes bakken en meebrengen.
De laatste jaren focusten we ons vooral op het weer op de been krijgen van een gezonde interne werking, en op de trainingen en jeugdwerking om die zo goed mogelijk te laten draaien. Als bestuur zouden we ook meer moeten doen om het verhaal rond het voetbalveld uit te breiden. Momenteel stoppen we onze energie vooral in alles organisatorisch zo goed mogelijk rondkrijgen. We hopen dat we binnenkort meer tijd en kracht hebben om extra nevenactiviteiten te organiseren.
Hoe kwamen jullie bij UiTPAS terecht?
Frank: Tien jaar geleden hadden we het vooral moeilijk om alle lidgelden te ontvangen. De stad heeft hier sterk in geholpen. Het was ook de periode dat UiTPAS opstartte in de regio en we zijn vrij snel mee ingestapt.
Joost: Op dit moment hebben we meer dan 300 jeugdleden. Daarvan schreven er ongeveer 66% in met UiTPAS kansentarief. Gelukkig kunnen we gebruikmaken van de 5% regel van de sportdienst van Kortrijk. Hierbij legt de sportdienst nog een extra deel van de kortingen bij, vanaf het moment dat meer dan 5% van onze leden met korting inschrijven.
Wat is het voordeel van UiTPAS ten opzichte van andere voordeeltarieven?
Frank: Het is laagdrempelig. Je kan als club mensen aanmoedigen om hun UiTPAS te gaan halen. Ook brugfiguren wijzen jongeren door. Het voordeel is dat je zelf geen papieren en financiële attesten moet beginnen opvragen, of de details van mensen hun situatie moet vragen of kennen.
Hoe maken jullie de samenwerking met UiTPAS bekend bij jullie publiek?
Joost: We communiceren dat overal bij ons op de club met affiches of flyers waarop we duidelijk het gebruik van de UiTPAS vermelden. We vragen er actief naar bij inschrijving: “Heb je een UiTPAS?” of “Zou je geen UiTPAS halen, breng hem mee en we kijken of je recht hebt op korting”.
Wat zou je nog willen meegeven aan verenigingen of organisaties die nog niet met UiTPAS samenwerken?
Frank: Het is een aanrader om met UiTPAS te werken. Het zorgt ervoor dat mensen de weg naar je club vinden. Wij werken hier bewust aan mee en weten dat we zo jongeren aantrekken die moeilijker de weg vinden naar andere clubs. Maar onze visie is dat iedereen meetelt en kansen moet krijgen.
Mooie visie, Frank en Joost. Veel succes met de verdere uitbouw van de club en bedankt voor dit inspirerende gesprek!