Johan Moreels

Foto Johan Moreels

“Binnen 20 jaar eten we vooral groenten”

Vier jaar geleden besloot sociaal werker Johan Moreels (51) een totaal andere weg in te slaan. Intussen baat hij sinds midden april 2017 een verpakkingsvrije en biologische winkel uit. “Zonder Meer is voor mij meer dan mijn eigen zaak, het is mijn vierde kind”, zegt hij.

“Ik ben opgegroeid in Bissegem, waar ik bij een aantal verenigingen actief was. Na mijn middelbare studies aan het Sint-Jozefinstituut heb ik sociaal werk gestudeerd. Een carrière in de sociale sector was dan ook het logische gevolg. In totaal ben ik 26 jaar in de jeugdhulpverlening aan de slag geweest en heb ik tal van projecten opgestart.”

“Ik werkte bijvoorbeeld met jongeren die als het ware uitgerangeerd waren. Dat was vaak moeilijk, ja. Maar daarbij hield ik wel altijd 1 ding voor ogen: zij werkten niet tegen om je te pesten. Ze hadden een muur rond zichzelf gebouwd omdat ze niet opnieuw gekwetst willen worden. Als hulpverlener is het dan je taak om in die muur een deurgat te vinden, zodat je hen kan helpen.”

“Ik startte als hulpverlener ook graag projecten op. Ik ben een doener. Toen ik bijvoorbeeld in een dagcentrum voor kinderen van de lagere school werkte, heb ik een centrum opgestart voor adolescenten. Tijdens de laatste 5, 6 jaar van mijn carrière als sociaal werker heb ik directies gecoacht, teams en hulpverleners begeleid, enzovoort. Zo kon ik mijn ervaring delen met anderen.”

“In augustus 2016 meldde ik mijn baas dat ik nog 1 jaar voor hem zou werken. Ik was toe aan iets anders. Maar wat... Als sociaal werker had ik mijn bureau in Gent. Daar deed ik regelmatig inkopen in de verpakkingsvrije winkel. Als gezin waren we bovendien al een tijdje bezig met duurzaamheid. Zo rijpte het idee om zo’n winkel te openen in Kortrijk. Ik volgde een startersopleiding en werkte een businessplan uit. Ik kreeg daar positieve reacties op en zo ben ik begonnen.”

“We vonden een geschikt pand in de Rijselsestraat, die het centrum en Kortrijk Weide verbindt. Toch was het bij de opening in augustus 2017 afwachten of er iemand zou komen. Maar de eerste maand kwamen er regelmatig mensen langs en zij brachten daarna collega’s of vrienden mee. Zo is Zonder Meer langzaam maar zeker gegroeid. Sinds een tijd krijg ik ook scholen en verenigingen over de vloer. Want een verpakkingsvrije winkel wordt nog altijd als iets speciaals gezien.”

“De producten die ik verkoop komen toe in grote verpakkingen, emmers, kartonnen dozen, enzovoort. Ik stimuleer mijn leveranciers ook wel om herbruikbare verpakkingen te gebruiken. Net als mijn collega-eigenaars van dergelijke winkels. Met succes, want bepaalde leveranciers zijn al afgestapt van plastic verpakkingen.”

“Zelf probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven. Net als mijn gezin. Op 1 na zijn we vegetariër. Ik ben wel van het principe dat iedereen doet wat hij of zij wil. Ik heb niets tegen mensen die vlees en vis eten. Wel ben ik ervan overtuigd dat restaurants binnen 20 jaar vooral groenteschotels zullen serveren, met vis of vlees als bijgerechtje. Slagers zullen zich daarom moeten heruitvinden, ze zullen een verhaal over hun product moeten kunnen vertellen en plantaardige alternatieven moeten aanbieden.”

“In de winkel is het klimaat een belangrijk thema. Zo organiseren we regelmatig workshops over afval verminderen, over eigen onderhoudsproducten maken... We vinden dat belangrijk. Zonder Meer is meer dan een winkel. We willen ook een plaats zijn waar mensen terecht kunnen met vragen over duurzaamheid. We werken bovendien vaak samen met diensten en organisaties in de buurt.”

“Ik krijg trouwens niet enkel jongeren of de zogenaamde bakfietsgeneratie over de vloer. Ook veel oudere mensen komen naar de winkel. Omdat ik in een buurt met weinig winkels kwaliteitsvolle voeding in kleinere hoeveelheden verkoop. Vooraf had ik eerlijk gezegd niet verwacht dat ik veel oudere mensen tot mijn cliënteel zou kunnen rekenen, maar ze zijn zeker meer dan welkom.”

Lees meer Straffe Verhalen

Meer info over Zonder Meer

Profielfoto Johan Moreels
Foto Johan Moreels