Swop & Go bestaat 5 jaar

Swop en Go

Ruilwinkel voor kinderkledij van 0 tot 14 jaar

Swop & Go vierde onlangs zijn vijfjarig bestaan. Deze Kortrijkse ruilwinkel voor kinderkledij was het eerste initiatief dat zijn intrek nam in de Deelfabriek. Ondertussen is het een groot succes.

Katrien Maes en Magali Goeminne, moeder en dochter, zijn de initiatiefnemers van Swop & Go. Ze doen dat vrijwillig, samen met heel wat andere enthousiaste vrijwilligers. Op maandag en woensdag ontvangen ze telkens een dertigtal gezinnen. In totaal komen er zo’n 800 gezinnen regelmatig kinderkledij ruilen.

Swop en Go

Eenvoudig systeem

“We werken met een simpel systeem. Bij ons kan je terecht voor kinderkledij van 0 tot 14 jaar. Bezoekers kunnen kledij afgeven die nog bruikbaar en netjes is. Wie dat wenst, kan daarvoor in ruil bonnen krijgen. Die bonnen kan je dan inruilen voor andere kledij. Gezinnen die in een kwetsbare situatie leven, kunnen via allerlei instanties (CAW, OCMW, …) doorverwezen worden. Zij krijgen dan een startpakket van 15 bonnen per kind cadeau.”

“We zijn twee keer per week open, maar bezoekers kunnen maximum twee keer per maand kleren ruilen. Per beurt kan je maximum 10 stuks meenemen. Naast kledij bieden we ook speelboxen aan. Die kan je twee weken uitlenen. We stimuleren de ouders zoveel mogelijk om zelf mee te komen met hun kinderen, in plaats van bijvoorbeeld de grootouders. Zo maken we er een echt gezinsgebeuren van en komen de ouders ook in contact met de andere diensten en bezoekers van de Deelfabriek. Zij weten bovendien het best wat hun kind graag draagt.”

Swop en Go

Acties

Magali: “Regelmatig organiseren we bijzondere acties voor onze gezinnen. We laten het telkens weten via onze Facebookpagina als er zo’n actie doorgaat. Zo is er bijvoorbeeld bij de start van het schooljaar ‘Back to school’ met boekentassen, pennenzakken, mappen, ... ‘Bed & Bad’ draait rond bed- en badproducten. Tijdens ‘Handmade’ bieden we handgemaakte lakens, mutsen en sjaals aan. Hiervoor krijgen we de hulp van professionele en vrijwillige breifanaten. In de sinterklaasperiode kan elk kind een cadeau bij ons ophalen. Met ‘Feest’ voorzien we elk kind van een feestelijke outfit voor oudejaar. Ook op onze tekenwedstrijd krijgen we telkens veel respons.”

“Ook de fotoshoot, die elk jaar rond Pasen doorgaat, is een heel leuke actie. Elk gezin krijgt dan de mogelijkheid om zich te laten portretteren door een professionele fotograaf. Wij bezorgen nadien gratis de foto’s. Onlangs deed ik een tijdelijke job in een kleuterschool en daar zag ik foto’s hangen die genomen werden tijdens een van onze fotoshoots.”

Swop en Go

Gestart in 2016

Magali weet nog goed hoe Swop & Go startte. “We zijn nu 5 jaar bezig, maar het lijkt veel minder lang. Mama werkt in het onderwijs en zelf liep ik in 2016 ook stage op een school. Daar zagen we dat sommige kinderen het met minder moesten stellen en in de winter zonder dikke jas naar school kwamen. We wilden daar echt iets aan doen. Toen bestond er echter alleen nog maar een ruilwinkel voor baby’s tot 3 jaar. Nochtans begint sociale uitsluiting pas echt op de schoolbanken.”

“We vonden dat kinderen van de lagere schoolleeftijd ook de kans moeten krijgen om goeie kleren te dragen en daarom zijn we zelf met Swop & Go gestart. Na drie maanden stond onze winkel stevig op poten. In het begin gingen we vooral langs bij onze familie, vrienden en collega’s met de vraag of ze kledij konden missen. Ondertussen zijn er gelukkig ook andere mensen die iets schenken. Al blijven extra donaties steeds welkom. Door regelmatig nieuwe kledij aan te bieden, blijft het aanbod aantrekkelijk voor onze gezinnen.”

Swop en Go

Vrijwilligers

Katrien en Magali krijgen gelukkig steun van heel wat helpende handen. “We zitten met een kern van een zestal leden, maar dat wordt aangevuld met onder andere vrijwilligers van Refu Interim. Dat zijn nieuwkomers in België. Bij ons werken ze zo ook aan hun Nederlands. Onze groep vrijwilligers is erg divers: gepensioneerden, mensen met een beperking, … Er zijn ook twee mama’s die vroeger kledij kwamen ruilen en die hier nu af en toe helpen.”

Duurzaam

Katrien: “We hebben hier een goeie mix van bezoekers. Sommige klanten moeten het met minder stellen, maar voor anderen is vooral duurzaamheid een reden om hier te komen. Kleren die jouw kind niet meer draagt, kunnen nog perfect bruikbaar zijn voor een ander kind. Zo dragen we een steentje bij voor een beter milieu.”

“Je ziet bovendien hoe mensen evolueren. Bezoekers die plots werk vinden, zien we soms na een tijdje wat minder. Maar het doet ons dan enorm plezier dat het beter gaat met die mensen. Het maakt ons trots dat we voor hen iets konden betekenen.”

Praktisch

Je vindt Swop & Go in de Deelfabriek.

Meer info over Swop & Go

Meer artikels uit SIEN magazine