Da Jim brengt sportende meisjes samen

Gepubliceerd op Woensdag 01 juni 2022
Israe en Oumaïma

Wat als … je Da Jim in ‘De Slimste Mens’ moet omschrijven in 4 items? Dan krijg je iets als volgt. Een gratis sportieve community voor meisjes tussen 15 en 25 jaar van verschillende achtergronden. Geleid door de jongeren zelf. Valt onder de werking van AjKo, het Kortrijkse jeugdwelzijnswerk. Jezelf kunnen zijn. Maar je begrijpt pas echt wat Da Jim inhoudt als je meedoet aan een activiteit.

Laagdrempelig sporten

Het idee voor Da Jim kwam in 2019 van Oumaïma Douhaoui (23): “Ik was al een tijdje gepassioneerd door sport en een gezonde levensstijl. Ik merkte echter dat er nood was aan een laagdrempelige manier van sporten, los van de klassieke sportcentra en fitnesszalen. Zo kwam ik in contact met Stine van AjKo. Samen startten we met wekelijkse workouts (op woensdag) en vrije fitness (op vrijdag). Maar we beperken ons daar niet toe en organiseren ook externe activiteiten zoals paardrijden, muurklimmen of loopsessies. De meisjes kunnen zelf nieuwe activiteiten voorstellen.”

Inspraak

De inzet van Israe Aiach (18) vormt een mooi voorbeeld van die inspraak. Israe: “Ik nam al van in het begin deel aan de workouts en voelde me meteen op mijn plaats. Na een paar beurten vroegen Oumaïma en Stine me of ik geen zin had om mee te organiseren. Ik ging daarop in en heb er nog geen moment spijt van gehad. Da Jim is voor mij een plek waar ik kan zijn wie ik wil, zonder beoordeeld te worden. Hier krijg ik een stem. Op school kan ik zoveel praten als ik wil, maar hier word ik echt gehoord.”

Sportpakketten voor thuis

Tijdens de lockdown groeide ook het idee om jongeren thuis te laten sporten. Daarvoor bedachten Oumaïma, Israe en Stine een nieuw concept van uitleenbare sportpakketten. Een soort bib voor sportmateriaal, met zelfgemaakte workoutvideo's en oefeningen op jouw maat. Je kan zo’n pakket gratis ophalen bij AjKo.

Praktisch

De kalender vind je op www.facebook.com/AjKoSport. De interne activiteiten zijn gratis. Voor de externe activiteiten zijn er democratische prijzen. Heb je het financieel moeilijk? Dan zoeken we naar een oplossing.

Meer info: 0473 86 29 49 (Stine)

Meer nieuws uit SIEN.