Anderstalige nieuwkomers helpen mee bij Wilde Westen

Gepubliceerd op Maandag 04 maart 2024
Manuel, Jo en Guesh

Wie fan is van muziek, kent ongetwijfeld Wilde Westen. Deze Kortrijkse concert- en festivalorganisator doet voor zijn werking vaak een beroep op vrijwilligers. Enkelen daarvan zijn anderstalige nieuwkomers.

Tapcursus

Tuur Byttebier verzorgt de vrijwilligerswerking en publiekswerking bij Wilde Westen: “We hebben zo’n 200 vrijwilligers in onze poule. Voor een deel van hen is dat via een samenwerking met Refu Interim, een organisatie die anderstalige nieuwkomers aan zinvol vrijwilligerswerk helpt. De eerste stap is dat zij een korte opleiding krijgen om bier te leren tappen. Daarna draaien ze mee in onze werking, bijvoorbeeld tijdens optredens in onze concertzaal de Kreun of tijdens festivals. Ze worden daarbij begeleid door vrijwilligers die al een tijdje meedraaien.”

Guesh, Jo en Manuel

Sociaal

Tuur: “We organiseerden de tapcursus al twee keer en plannen nog nieuwe momenten. Jasper, de barman van café Gainsbar en een vriend van mij, leert de nieuwkomers alles wat ze moeten weten. Hij is goed vertrouwd met het nachtleven én met het sociale aspect. Je kan niet gelijk wie zo’n cursus laten geven. Hij of zij moet goed kunnen omgaan met mensen. Ook van onze vaste vrijwilligers die de nieuwkomers begeleiden, verwachten we dat. Het sociale luik is heel belangrijk. Daarom organiseren we twee keer per jaar een vrijwilligersfeest en gaan we regelmatig samen iets drinken.”

Groeien door vrijwilligerswerk

Tuur: “De nieuwkomers krijgen via het vrijwilligerswerk kansen om te groeien. Af en toe moeten ze moeilijkheden overwinnen. Sommigen zijn nog niet vertrouwd met het concept van optredens en een bar. Tijdens onze shows kan er veel volk zijn en hebben onze eigen medewerkers het vaak druk. Dat kan overweldigend zijn voor de nieuwkomers. Ook de taalbarrière kan een extra drempel zijn die hen onzeker maakt. Tot slot moeten ze vaak nog privézaken regelen, zoals hun nationaliteitsaanvraag. Dat maakt het soms moeilijker om vooruit te plannen.

Toch willen we hen niet anders behandelen dan onze klassieke vrijwilligers. We verwachten dat ze regelmatig komen meehelpen. Alleen dan kunnen ze vooruitgang maken. Na een tijdje stromen sommigen door naar onze vaste werking, die losstaat van Refu Interim.”

Integratie

Guesh is een van de nieuwkomers: “Ik verhuisde 2,5 jaar geleden vanuit Ethiopië. Daar deed ik al vrijwilligerswerk om anticonceptie te promoten en HIV te bestrijden. Nu kom ik één à twee keer per maand helpen bij Wilde Westen. Ik leer zo Nederlands spreken én de cultuur en de mensen kennen. Het valt me op dat de Belgen echt gepassioneerd zijn door muziek en de optredens vreedzaam bekijken. In Ethiopië ging het er soms minder rustig aan toe.

Het vrijwilligerswerk bevordert niet alleen mijn integratie, het is ook zeer leuk. De vrijwilligers komen onderling goed overeen. Soms gaan we samen naar het voetbal kijken en we zijn al eens naar het AfricaMuseum in Tervuren geweest.”

Jo, Guesh en Manuel

Andere gewoontes

Ook Manuel is een van de anderstalige vrijwilligers: “Ik ben afkomstig uit Spanje, waar ik al heel wat horeca-ervaring had. Ik werkte 15 jaar in een casino. Bier tappen kon ik dus al. De eerste keer dat ik hielp bij Wilde Westen, was tijdens de Sinksenfeesten in 2023. Ondertussen hielp ik al bij andere festivals zoals Next en BOS!

Vrijwilligerswerk is voor mij de ideale manier om mooie herinneringen te maken. Het helpt me ook met mijn integratie. De sociale regels in een nieuw land leer je niet op school, maar op straat of door je tussen de mensen te begeven. Zo is bijvoorbeeld beleefdheid hier belangrijker dan in Spanje. Ik vind de Belgen relaxed en grappig. Ze maken graag plezier. Sommige van hun gewoontes zijn nieuw voor mij. Ik kende bijvoorbeeld nog niet ‘mazout’, een mix tussen bier en cola. Of mensen bestellen een pintje door hun pink op te steken als de muziek luid staat.” 

Vriendschap

Jo is een van de vaste vrijwilligers bij Wilde Westen die de nieuwkomers begeleidt: “Ik draai hier al een paar jaar mee en spreek naast Engels ook een mondje Spaans. Ik help zelf in de barwerking en begeleid nieuwkomers die de taal nog niet zo goed beheersen. De meeste Belgen spreken gelukkig ook wel Engels, waardoor de nieuwkomers zich meer op hun gemak voelen. Met de ene klikt het al wat beter dan met de andere. Manuel is ondertussen een persoonlijke vriend geworden. We spreken regelmatig thuis af of zakken na de optredens nog eens af naar café Den Bras. Ik geef hem ook Nederlandse les.”

UiTPAS

Tot slot benadrukt Tuur graag dat Wilde Westen een UiTPAS-partner is. “Een ticket is daardoor veel goedkoper voor mensen met een klein inkomen. Wie een UiTPAS met kansentarief heeft, krijgt 80% korting. Bovendien kan iedereen met de UiTPAS punten sparen bij vrijetijdsaanbieders in de streek. 30 punten kan je bij ons inruilen voor een Wild Card. Die geeft je onder andere € 3 korting op alle optredens van Wilde Westen. Hou zeker ook onze nieuwsbrief en Facebookpagina in de gaten. We doen af en toe acties zoals een 1+1 aanbieding op tickets.”

Meer info

 

Meer nieuws uit SIEN