Ali en Najate: vrijwilligers in De Bildings

Gepubliceerd op Maandag 04 maart 2024
Ali en Najate

In december opende de nieuwe ontmoetingsruimte van Wijkteam Zuid in De Bildings. Ali Gharsallah (71) en Najate Znagui (50) zijn er regelmatige bezoekers. Ze helpen ook een handje bij allerlei diensten van het wijkteam, net als vele andere vrijwilligers.

Chauffeur

Ali: “Ik ben afkomstig uit Tunesië en kwam in 1976 in België wonen. In 2015 leerde ik in Aalbeke Tom Bruneel kennen, die nu centrumleider is bij Wijkteam Zuid. Ik was er als vrijwilliger chauffeur van het boodschappenbusje dat minder mobiele mensen naar de winkel brengt. Toen ik naar De Bildings verhuisde ben ik dat blijven doen, maar dan voor Wijkteam Zuid. 

Als chauffeur kom ik op veel plaatsen. Tijdens de coronaperiode bracht ik minder mobiele mensen naar het vaccinatiecentrum VAXPO. Ook bij evenementen in de wijk steek ik een handje toe. Toen Wijkteam Zuid met vzw cirQ radio kwam maken met buurtbewoners, moest ik bijvoorbeeld tentjes en parasols brengen. Ik help ook de wijkkranten ronddragen naar andere organisaties. Ik doe dat allemaal heel graag, helpen zit in mijn bloed.”

Altijd klaar om te helpen

Ali: “Ik huur nu een sociaal appartement van woonmaatschappij SW+ in De Bildings. Het is hier kalm en aangenaam wonen, ik ben gelukkig. We hebben goeie buren. Wie mij nodig heeft, kan op mij rekenen. Mijn buurvrouw die onlangs overleed, wist dat ze mij altijd kon bellen als ze gevallen was en niet meer zelf recht geraakte. Ik help ook de vuilniszakken naar buiten te brengen voor de buren die moeilijk ter been zijn.”

Ali was aanwezig op de opening van de nieuwe ontmoetingsruimte. Ali: “Ik kom er nu nog dagelijks om een praatje te slaan, te kaarten of gewoon om te horen of het wijkteam iets nodig heeft. Najate bakt bijvoorbeeld af en toe koekjes voor de mensen van het wijkteam of voor in de cafetaria.”

Najate en Ali

Najate

Najate woont nog minder lang in België dan Ali. “We wonen samen sinds 2021. Ik volg Nederlandse lessen in CVO Scala. Ik ben net klaar met deel 1 en start nu aan deel 2, dat 3 maanden duurt.”

Ook Najate maakt vaak gebruik van de diensten van Wijkteam Zuid: “Ik krijg bijvoorbeeld computerhulp van de digitale brugfiguur Anseric Soete. Hij leert me foto’s maken of die vanaf WhatsApp printen, e-mails versturen, … Ik kom hier daarnaast voor de pedicure of om vuilniszakken per stuk te kopen. We doen bovendien altijd onze was via het wijkcentrum. Daarvoor moet je eerst jetons kopen bij het wijkteam. Aan het onthaal kan ik steeds met mijn vragen terecht en sinds kort zijn hier ook maatschappelijk werkers actief. Ik ben benieuwd hoe de nieuwe eerstelijnspraktijk er binnenkort zal uitzien. Er beweegt heel wat in De Bildings. Redenen genoeg dus om hier eens binnen te springen!”

Meer info:

Meer nieuws uit SIEN