Enchanté, netwerk van hartelijke handelaars

Sofie Beudaert

Een warme koffie of maaltijd smaakt extra in de koude maanden. Alleen kan niet iedereen zich dat veroorloven. Daarom schiet het burgerinitiatief Enchanté te hulp. Zij stelden een stadsplan op met handelszaken waar Kortrijkzanen andere inwoners kunnen trakteren op een drankje of een maaltijd.

Enchanté

Enchanté is een netwerk van hartelijke handelaars en burgers dat kleine diensten aanbiedt aan iedereen die het kan gebruiken. Van een ‘uitgestelde’ koffie over het gebruik van de wifi tot een haarknipbeurt of plek om even tot rust te komen. Voortaan vind je dit netwerk ook in Kortrijk. De vzw Enchanté, Stad Kortrijk en welzijnsvereniging W13 slaan daarvoor de handen in elkaar.

Sofie Beudaert

Hoe werkt het?

Heb je honger? Zoek je een plek om even tot rust te komen? Moet je dringend je gsm opladen? Wil je eens een praatje slaan met iemand die je nog niet kent? Het netwerk is er voor iedereen die er nood aan heeft. Wil je gebruik maken van een dienst, dan volstaat het om de zaak binnen te stappen en er gewoon naar te vragen. “Kan ik hier mijn rugzak even achterlaten?” of “Zijn er nog uitgestelde koffies?” Zo simpel is dat.

Enchanté werkt op vertrouwen. Je hoeft dus helemaal niks voor te leggen of te bewijzen. Vernoem gerust Enchanté. De handelaar helpt je zeker verder als hij kan. Ga na wat de handelaar aanbiedt en hou rekening met drukke momenten.

Sofie werkt mee aan Enchanté

SIEN. ging op bezoek bij Sofie Beudaert van Pizzeria Sofia. Zij is ambassadeur van Enchanté en vertelt graag waarom haar zaak deelneemt.

“Begin dit jaar bezocht ik Napels, om er alles te leren over de echte Italiaanse pizza. Daar zag ik heel wat armoede. Op tal van plekken zag ik echter ook stickers van hartjes. Die waren een herkenningspunt voor een netwerk van hartelijke handelaars. Mensen konden er elkaar uitgesteld een koffie doneren, een haarknipbeurt en veel meer. Ik vond dat meteen een mooi initiatief: burgers doen iets voor burgers.”

Kortrijks netwerk

“Toen ik terugkwam in Kortrijk, groeide bij mij het idee om hier ook zoiets te doen. Zeker omdat ik zelf een achtergrond heb in de sociale hulpverlening. Ik nam contact op met Stad Kortrijk en die vertelden me over het bestaan van Enchanté. Die organisatie had al zulke netwerken in een aantal andere steden. Zelf stelde ik me meteen kandidaat als ambassadeur.

Het Kortrijkse netwerk bestaat momenteel uit een 18-tal zaken, maar we zijn nog maar pas gestart. De komende maanden komen er dus waarschijnlijk nog zaken bij. In Gent startte Enchanté ooit met 15 zaken, maar ondertussen nemen daar al meer dan 100 handelaars deel.”

Sofie van Enchanté

Basisdiensten

“Als handelaar kies je zelf wat haalbaar is voor jou. Alle hartelijke handelaars bieden bepaalde gratis basisdiensten aan: een glas water, een plek waar je je rugzak kan achterlaten, een plek waar je binnen kan opwarmen zonder dat je iets hoeft te consumeren, het gebruik van bijvoorbeeld een stopcontact, het toilet, de microgolf, het internet, ... Het enige wat je hoeft te doen, is de handelaar er even vriendelijk naar vragen. Wel is het fijn dat je rekening houdt met drukke momenten, zodat de deelnemende handelaars je optimaal kunnen bedienen.”

Uitgestelde diensten

“Naast de basisdiensten bieden sommige van de deelnemende handelaars ook uitgestelde diensten aan. Dit zijn zaken die andere sympathieke klanten trakteren. Sommige handelaars schenken die op een ‘uitgesteld’ tijdstip aan mensen die ze nodig hebben. Misschien hoorde je al eens iets over de uitgestelde koffie? Er zijn ook andere uitgestelde diensten, zoals een soep, maaltijd, cadeautjes of cultuurtickets bij Theater Antigone. Bij Pizzeria Sofia kunnen de mensen bijvoorbeeld smullen van een uitgesteld stuk pizza. Wij houden alle traktaties bij tot iemand ernaar vraagt. Aarzel dus niet om hier even binnen te stappen!”

logo Enchanté

Praktisch

Je herkent de deelnemende handelaars aan dit logo.

Je vindt bij hen ook een stadsplannetje met daarop de andere handelaars uit het netwerk van Enchanté.

Hieronder vind je een lijst met de Kortrijkse handelaars die al deelnemen op het moment waarop we deze SIEN. schrijven. Hou www.enchantevzw.be/nl/kortrijk in de gaten voor de meest recente lijst.

 • Allo Croquette
 • Barcyclette
 • Boekenhuis Theoria
 • Buda Kunstencentrum
 • De Stroate
 • Fluffy Falafel
 • Frituur Groeninghe
 • Julia's Koffiebar
 • Krok-Ubuntu
 • La Boutique David Selen
 • Malmo
 • Pand.A
 • Pizzeria Sofia
 • Theater Antigone
 • Unie der Zorgelozen
 • VORK
 • WOW Salads & More
 • Zonder Meer

Meer info over Enchanté

Meer nieuws uit SIEN.