10 tips om restjes toch te gebruiken

Een half brik room over bij het koken, drie eiwitten die niet mee in de pudding mochten of die gevlekte banaan die weer mee naar huis komt van school. Wat doe je ermee? Met de volgende trucjes red je die overschotjes van een stille dood in de vuilnisbak.

  1. Sap van maar een halve citroen nodig? De andere helft kan je in partjes, net als ander fruit, met water invriezen om smakelijke ijsblokjes te maken.
  2. Bananen, overrijp of in schijfjes uit de vriezer, kan je met melk mixen tot een milkshake. De kinderen vinden het nog lekkerder met wat vanillesuiker erbij, of van heel bruine bananen.
  3. Een kan koffie koud laten worden? In stoofpotjes brengt koffie extra smaak.
  4. Gekookte rijst over? Roer de rijst door pudding die je met zo’n kant-en-klaar pakje maakt en je hebt rijstpap.
  5. Een restje room maakt je puree extra smeuïg. Staat er niet meteen puree op het menu? Vries dan de room in. Nadien kan je die wel niet meer opkloppen.
  6. Bladgroenten zoals sla en spinazie draai je lekker door de puree. Of gebruik ze om samen met eieren een goedgevulde omelet te creëren.
  7. In zo’n omelet kunnen ook extra dooiers of eiwitten. Eiwitten kunnen verder nog in meringue. Of onder het granenmengsel waar je granola van bakt, voor extra knapperigheid. Eigelen doe je als binding bij gehaktballen, in pudding of smeer je op gebak zodat het blinkt.
  8. Brood kan per sneetje in de vriezer om later in de broodrooster te ontdooien. Of je droogt de boterhammen in de restwarmte van de oven. Daarna maak je er in de blender makkelijk paneermeel van. Van oud brood, geweekt in melk en met wat kruiden erbij, kan je broodballetjes bakken in olie.
  9. Fruitpap over? Met havermout erbij bak je er zachte koekjes van.
  10. Bevat een ‘kleintje’ van de frituur nog te veel frietjes? De volgende dag bak je er hartige wafels van in het wafelijzer. Dat levert niet per se een wafel uit één stuk op, maar wel extra knapperige frieten!

Meer tips voor voedselresten

Meer nieuws uit SIEN.