Pilootproject omgevingshandhaving

Kortrijk is een van de vijf steden en gemeenten die met Leiedal samenwerkt aan het VIPS­ project Het doel: een efficiënte aanpak ontwikkelen in omgevingshandhaving om de biodiversiteit in stand te houden en de droogteproblematiek tegen te gaan. Met dit project zetten we nog meer in op het heraanplanten van bomen, de aanleg van groenbuffers en groenschermen, ontharding en bronbemaling (grondwaterbeheer).

VIPS staat voor Vergunningsvoorwaarden lnventariseren, Proactief opvolgen en Sensibiliseren. We zetten hiermee voornamelijk in op het systematisch inventariseren van de vergunningsvoorwaarden.  We ontwikkelen een gedetailleerd proces dat proactieve opvolging, sensibilisering en lokale en intergemeentelijke kennisopbouw zal faciliteren.

Leiedal zal haar kennis rond bestuurlijke handhaving versterken met een opleidingssessie. Nalevingsbevordering, nalevingstoezicht, herstel en bestraffing worden belangrijke strategieën in dit plan van aanpak.  Voor de uitvoering van dit pilootproject krijgt de intercommunale 60.000 euro subsidie van het Departement Omgeving. Vlaanderen wil de steden en gemeenten daarmee aansporen om een actiegericht lokaal handhavingsbeleid uit te werken.

Vlaamse actie op gehandhaafd terrein

De Vlaamse overheid ondersteunt gemeentelijke pilootprojecten omtrent de handhaving van specifieke schendingen die aansluiten bij drie gewestelijke handhavingsprioriteiten:

  • Stikstofproblematiek
  • De instandhouding van de biodiversiteit
  • De droogteproblematiek

Meer informatie

In 2022 heeft de minister een budget van 460.000 euro vrijgemaakt voor de financiering van 16 pilootprojecten. Een groep van gemeenten, steden en intergemeentelijke samenwerkingsverbanden rolt nu een handhavingstraject uit. De projecten zijn een lokale vertaling van prioriteiten waarop ook de gewestelijke omgevingshandhavers (VLM, VMM, ANB, AHH) inzetten, en er zal interbestuurlijk worden samengewerkt. lntergemeentelijke samenwerkingsprojecten krijgen een hogere subsidie.

De pilootprojecten worden een leerproces voor alle lokale besturen, gewestelijke handhavers en inspectiediensten en richten zich op een verhoogde inzet op de drie bovenstaande prioriteiten. Er zullen tools, voorbeeldaanpakken en inzichten worden ontwikkeld voor de verdere uitrol van omgevingshandhaving in Vlaanderen. Dit zal de aanbevelingen voor handhaving door lokale besturen uit het omgevingshandhavingsprogramma mee vorm geven.

De projecten zijn gestart op 1 februari 2023 en lopen tot 31 juli 2024.