Sociale tarieven

Heb je het soms moeilijk om de eindjes aan elkaar te knopen? 

In Kortrijk zijn er verschillende kortingstarieven voor mensen die het moeilijk hebben om met hun basisinkomen rond te komen. Je kan die korting krijgen op basis van je statuut (leefloon, verhoogde tegemoetkoming, enz…) maar ook op basis van je beschikbaar inkomen. Valt dit onder een bepaalde grens, dan kom je in aanmerking voor een sociaal of extra sociaal tarief.
 

Waarvoor krijg ik korting?

Sociaal of extra sociaal tarief

Voor volgende diensten: maaltijden in de wijkcentra en volksrestaurant VORK, maaltijden aan huis, allerhande verzorging (kapper, manicure, pedicure, douche/bad, gezichtsverzorging), gebruik wasmachine en droogkast, voedingsadvies, personenalarmtoestellen en taxibonnen voor senioren.
 

Welk tarief betaal ik?


Extra sociaal tarief

- Jouw inkomen is lager dan het bedrag van het leefloon +20% EN je bent geen huurder van een sociale woning (zie onderaan de bedragen bij 'extra sociaal tarief')
OF
Je behoort tot één van volgende categorieën:

  • Je krijgt leefloon of equivalent leefloon van het OCMW Kortrijk
  • Je bent in schuldbemiddeling bij het OCMW Kortrijk
  • Je bent in collectieve schuldenregeling, bij het OCMW of elders
  • Je verblijft in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI)

Sociaal tarief

- Jouw inkomen is lager dan het bedrag van het leefloon +40% EN je bent geen huurder van een sociale woning (zie onderaan de bedragen bij 'sociaal tarief')
OF
- Je bent wel huurder van een sociale woning, maar jouw inkomen is lager dan het bedrag van het leefloon +20%  (zie onderaan bedrag beschikbaar inkomen bij 'extra sociaal tarief')
OF
- Je hebt recht op verhoogde tegemoetkoming (de code op jouw klevertje van de mutualiteit eindigt op een 1)
 

Standaard tarief

Geen korting van toepassing. Je kan voor vrijetijdsactiviteiten wel punten sparen met de UiTPAS en genieten van tal van voordelen (kortrijk.be/uitpas).
 

Hoe krijg ik korting?

Kom langs in het Sociaal Huis (Budastraat 35) of maak een afspraak in het wijkcentrum in jouw buurt. Een medewerker kijkt op basis van je beschikbaar inkomen welke korting van toepassing is. Breng je identiteitskaart en bankuittreksels van een volledige maand mee.

Het tarief wordt aangeduid op je UiTPAS. Die kost eenmalig 1 euro als je sociaal of extra sociaal tarief hebt.
 

Inkomensgrenzen per maand 

  Alleenstaand Samenwonend Persoon met gezinslast
Extra sociaal tarief Beschikbaar inkomen minder dan €1485. Beschikbaar inkomen minder dan €990. Beschikbaar inkomen minder dan €2008.
Sociaal tarief Beschikbaar inkomen minder dan €1733. Beschikbaar inkomen minder dan €1155. Beschikbaar inkomen minder dan €2343.
Standaard tarief Beschikbaar inkomen meer dan €1733 Beschikbaar inkomen meer dan €1155 Beschikbaar inkomen meer dan €2343

 

* het Groeipakket (kinderbijslag) wordt niet meegerekend bij jouw inkomen.