Meldpunt klokkenluiders

Het Bestuursdecreet voorziet een procedure voor de melding van inbreuken en bescherming van melders, gebaseerd op de klokkenluidersrichtlijn 2019/1937 van het Europese Parlement.

Wat zijn klokkenluiders en welke meldingen kunnen gedaan worden?

Klokkenluiders zijn personen die in een werkcontext informatie over inbreuken krijgen en die inbreuken melden.

Meldingen kunnen gaan over alle inbreuken op wetgeving en regelgeving die in Vlaanderen van toepassing zijn. Het gaat over een handeling of een nalatigheid die onrechtmatig is, of regelgeving van toepassing in Vlaanderen schendt (voorbeelden zijn corruptie, fraude,…).

Wie kan een inbreuk melden?

Een melding van een inbreuk kan door personen die in het kader van een werkrelatie informatie verkregen over inbreuken. Medewerkers van stad en OCMW Kortrijk kunnen een melding doen, maar ook externen die via hun werk met stad of OCMW Kortrijk in contact komen (leveranciers, consultants, sollicitanten,…).

Heb je geen werkrelatie met stad of OCMW Kortrijk (bv. burger)? Dan kan je geen melding doen via de klokkenluidersregeling maar geldt de gewone klachtenregeling.

Waar kan je een inbreuk melden?

Er is een intern en een extern meldpunt voorzien. Als medewerker van stad en OCMW Kortrijk meld je bij voorkeur via het intern meldpunt. Indien je van mening bent dat de melding niet afdoende intern behandeld kan worden en er risico op represailles is kan je een melding doen via het extern meldpunt. Externen die een werkrelatie hebben met de stad of OCMW Kortrijk doen een melding via het extern meldpunt.

Intern meldpunt: medewerkers van stad en OCMW Kortrijk melden bij voorkeur via het intern meldpunt. Je vindt alle informatie rond het intern meldpunt terug op het intranet.

Extern meldpunt: Audit Vlaanderen: Klokkenluiden | Audit Vlaanderen

Audit Vlaanderen kan beslissen om je melding niet in behandeling te nemen als:

  • de inbreuk van geringe betekenis is
  • de melding betrekking heeft op feiten die in een eerdere melding van jou als melder al zijn behandeld en de nieuwe melding geen nieuwe informatie van betekenis bevat

Hoe ziet het verloop van de melding eruit?

Ontvangstmelding

Je ontvangt als melder binnen de zeven dagen na ontvangst van je melding een ontvangstmelding (tenzij de melding binnen die termijn reeds werd afgehandeld of je je uitdrukkelijk hebt verzet tegen het krijgen van een ontvangstmelding of het krijgen van een ontvangstmelding de bescherming van je identiteit in gevaar brengt).

Wat gebeurt er met je melding?

Binnen een termijn van 3 maanden na ontvangst van je melding word je op de hoogte gebracht van wat er met je melding gebeurde (binnen de 3 maanden en 7 dagen als er geen ontvangstmelding verstuurd is). Je komt te weten welke maatregelen er genomen zijn of zullen genomen worden naar aanleiding van je melding. Je krijgt ook de redenen voor die maatregelen te horen. De meldingskanalen mogen je geen informatie bezorgen die het interne onderzoek of de rechten van de betrokken persoon of personen schaadt.

Bescherming als melder

Je kan zelf kiezen om al of niet anoniem te melden. Indien je je naam bekend maakt wordt je identiteit beschermd. De meldingskanalen zorgen ervoor dat je gegevens vertrouwelijk blijven (jouw identiteit en die van andere betrokkenen die in de melding worden genoemd).

Als melder word je beschermd tegen eventuele sancties. Je mag niet gestraft worden omwille van een melding van inbreuken. Alle informatie over de bescherming kan je terugvinden in het Bestuursdecreet klokkenluidersrichtlijn (artikel III.60/12). Als je als melder de informatie openbaar maakt word je onder bepaalde voorwaarden ook beschermd.

Uitzonderingen bescherming:

  • Je kan deze regelgeving niet gebruiken om een lopende procedure tegen te houden
  • Als je bewust onjuiste informatie meldt of openbaar maakt, krijg je geen bescherming en zijn er wel straffen mogelijk. Je moet dus gegronde redenen hebben om te geloven dat de gemelde informatie op het moment van de melding juist is.

Verwerking van persoonlijke gegevens

Het meldpunt klokkenluiders verwerkt je gegevens in overeenstemming met de GDPR en het Bestuursdecreet.

Regelgeving

Bestuursdecreet