De Kortrijkse kroonjuwelen

Stad Kortrijk volgt tien principes om haar gebouwen slim en efficiënt te beheren. Zo bouwen we stap voor stap aan een evenwichtig en toekomstgericht patrimonium. Eén van die principes is het koesteren van onze kroonjuwelen. Maar wat betekent dat precies?

Stad Kortrijk en het OCMW zijn samen eigenaar van veertig gebouwen die als beschermd monument erkend zijn. Een goede aanpak is dus cruciaal om het waardig voortbestaan van deze waardevolle panden te verzekeren. Daarom werken we aan een meerjarenplan om onze erfgoedparels systematisch in goede staat te houden. 

Om het onderhoud efficiënt te organiseren, maakten we een selectie van veertien gebouwen die we extra in de kijker zetten. Dat zijn onze kroonjuwelen.

Sint-Maartenstoren drone

De kroonjuwelen van ons erfgoed zijn de opvallende gebouwen die belangrijk zijn voor de geschiedenis en cultuur van de stad. Het zijn unieke, bijzondere gebouwen in de regio die het verhaal van onze stad vertellen en mee vorm geven aan de identiteit.

preetjesmolen heule

De veertien kroonjuwelen zijn:

  1. Abdijmolen (Vanneste's Molen) in Marke
  2. Artillerietoren
  3. Baggaertshof
  4. Begijnhof
  5. Belforttoren
  6. Broeltorens
  7. Historisch stadhuis
  8. Hoogmolen in Aalbeke
  9. Klooster BUDA hospitaal
  10. Onze-Lieve-Vrouwekerk
  11. Openluchtzwembad Abdijkaai
  12. Preetjesmolen
  13. Sint-Maartenskerk
  14. Stadschouwburg

Deze bijzondere gebouwen voldoen aan de criteria die de stad heeft vastgelegd voor kroonjuwelen. We beschouwen deze kroonjuwelen als kernstukken van ons patrimonium. Daarom zorgen we ervoor dat hun waarde en betekenis bewaard blijven.

Dat betekent ook dat ze niet ter discussie staan binnen onze vastgoedstrategie. We geven ze extra zorg en aandacht.

We maken een doordacht plan om deze gebouwen slim te beheren en te gebruiken. Daarbij zoeken we een goed evenwicht tussen privégebruik en openbaar gebruik. Zo blijven deze monumenten in goede staat én levendig voor iedereen.

Broeltorens aan verlaagde leieboorden