Graffiti

Sinds de tachtiger jaren is streetart en graffiti niet meer weg te denken uit het Kortrijkse straatbeeld. Deze kunstvormen gebruiken 'de straat' als canvas en begeven zich daardoor vaak op de grenzen van de legaliteit. Desondanks de artistieke waarde van heel wat 'pieces' vormt de aanwezigheid hiervan ook voor een aantal problemen. Om de nieuwe feiten, de verloederde indruk en de daarbij horende onveiligheidsgevoelens te bestrijden, werkt Stad Kortrijk aan een positief streetart- en graffiti beleid.

Streetart werken in Kortrijk

Stadsplan

Gedoogzones

Oefening baart kunst en dat is niet anders voor deze disciplines. Stad Kortrijk voorziet daarom zones waar creatievelingen legaal aan de slag kunnen.

Spoorwegtuin Tranzit

Vtex

Afspraken

  • Lege spuitbussen horen in de daarvoor voorziene vuilbak(ken).
  • Enkel de voorziene muren kunnen gebruikt worden om streetart op te zetten.
  • Alle werken kunnen ten allen tijde overspoten worden.
  • Voor vragen en info rond de gedoogzones en streetart kan je terecht bij JC Tranzit.
  • Voor vragen rond streetart kan je terecht bij de Kortrijkse streetart vereniging SAM (Street Art Movement).

Educatie

Naast het voorzien van gedoogzones worden er vanuit JC Tranzit ook workshopreeksen en gerelateerde events georganiseerd in de binnenstad. 

graffiti

Paint Your City

Wil je graag zelf de stad kleuren met kwaliteitsvolle streetart? Bekijk dan snel eens de mogelijkheden van de Paint Your City-middelen.

Met de subsidieoproep Paint Your City willen we buurtbewoners de kans geven om samen de verborgen plaatsen in en rond hun eigen straten kleurrijk op te fleuren.

Tweemaal per jaar kunnen er voorstellen indienen:

  • vóór 31 maart
  • vóór 30 september.

Kortrijkzanen geven een locatie op, doen een voorstel van kunstwerk en geven eventueel ook een artiest op. Samen gaan we aan de slag en wordt de aangereikte locatie binnen het jaar voorzien van een prachtig graffitikunstwerk.

Meer info subsidie