Jachtgebied

Sinds juli 2017 zijn de jachtplannen openbaar gemaakt via de digitale kaartenbank. Dat is een databank die onder andere alle jachtgebieden in Vlaanderen online bundelt. Zo kunnen particulieren en steden zien welke percelen als jachtgebied zijn aangeduid. Deze kaarten zijn historisch gegroeid en vaak niet up to date. Op gedateerde kaarten kan het zijn dat gebieden die door recentere ruimtelijke ontwikkelingen niet meer als jachtgebied geschikt zijn, zo wel nog staan aangeduid.

Begin 2018 is een inventaris opgemaakt van alle eigendommen van stad en OCMW Kortrijk die opgenomen zijn in jachtplannen. Hieruit bleek dat o.m. het Tinekesbos in Heule, stadsgroen Ghellinck in Bissegem, stadsgroen Marionetten en verschillende begraafplaatsen nog steeds waren ingekleurd als jachtgebied. Deze gebieden zijn geclusterd en geschrapt.

Waarom jachtplannen?

Als jagers met wapens willen jagen, dienen ze jaarlijks een jachtplan van hun jachtterreinen in een aaneengesloten terrein van minimum veertig hectare voor te leggen. Dat plan geeft dus weer op welke percelen hij over het jachtrecht beschikt. Deze kaarten worden ingevuld door de jagers en worden afgetoetst bij de arrondissementscommissaris. Wanneer men lid is van een erkende wildbeheereenheid (WBE) wordt het voorstel van jachtplan ingediend door deze WBE.

De motivatie om de Kortrijkse jachtplannen aan te passen werd door stad en OCMW samen met de Wildbeheereenheden (WBE’s) nauwkeurig besproken. Bij alle betrokken Wildbeheereenheden is er begrip voor het initiatief van de stad en het OCMW.