Integratie museum 1302 in Onze-Lieve-Vrouwekerk

Algemeen

Een nieuwe scenografie van de Guldensporenslag kreeg zijn plaats in de OLV-kerk.

Aangezien deze kerk al in 1302 een deel was van de grafelijke burcht, voelt het aan alsof de inhouden weer ‘thuis’ komen. Met respect voor zowel de historische waarde van het gebouw als de ingetogen sfeer die er aanwezig is, presenteren we een verrassend en vooral multimediaal concept dat de bezoeker op sleeptouw neemt en boeit van begin tot einde. Kindvriendelijk, laagdrempelig, immersief en historisch correct zijn de basisprincipes voor de uitwerking van de drie inhoudelijke focussen: 

  1. De slag zelf: ontstaan van het conflict, aanleiding, manier van oorlog voeren, omstandigheden, troepensterkte en samenstelling, verloop van de slag, gevolgen, … 
  2. Het graafschap Vlaanderen: ontstaan en groei van het grondgebied, scharnierpunten in deze geschiedenis, verteld door de afgebeelde historische Graven van Vlaanderen 
  3. Op weg naar een symbool van identiteit: hoe de verbeelding rond de slag uitgroeide tot een symbool van de Vlaamse identiteit.  Meteen trekken we de lijn door naar gelijkaardige bewegingen toen en nu, waarmee we een vanzelfsprekende link maken naar de tentoonstellingen over identiteit in de Groeningeabdij.

 

Timing

Geopend in 2022

Kostprijs

1,25 miljoen euro

Contact

Bert.sabbe@kortrijk.be (ontwerp)

Rudy.vandeputte@kortrijk.be (programma)

Website belevingsmuseum 1302