“Laat je geregeld en op tijd controleren”
Tien jaar geleden werd bij Sylvia baarmoederhalskanker vastgesteld. Ze weet dus als geen ander hoe belangrijk het is om je op tijd te laten testen.
Sylvia was amper 39 jaar oud toen bij haar baarmoederhalskanker werd geconstateerd. “Ik had na de geboorte van mijn derde dochter een anticonceptiering laten aanbrengen. Omdat ik opnieuw was getrouwd en we graag nog een kindje wilden, wilde ik na tien jaar de ring laten weghalen. Tijdens de voorbereidingen daarvoor werd de kanker bij mij ontdekt”, vertelt Sylvia.
Voordien had ze wel last gehad van extra bloedingen, maar ze was niet echt gealarmeerd en dacht dus ook niet na over een extra controle. Gelukkig werd de kanker wel op tijd ontdekt. “Er is mij nooit echt gezegd hoe lang ik de kanker al had”, vertelt Sylvia, “maar gelukkig waren er nog geen uitzaaiingen.” De ziekte was wel al zover gevorderd dat haar volledige baarmoeder moest worden weggehaald.
De laatste keer dat Sylvia een uitstrijkje had laten nemen, was kort na de geboorte van haar jongste dochter. Sylvia ging wel op controle voor haar ring, maar liet zich niet altijd extra controleren op baarmoederhalskanker. “Dat had ik uiteraard beter wel gedaan. Beter een keer te veel dan te weinig. Het is goed om voorzichtig te zijn en die onderzoeken te laten doen. Hoe vroeger je het ontdekt, hoe sneller en makkelijker je kan genezen.”
Doordat de kanker wel al vergevorderd was, moest bij Sylvia de baarmoeder worden weggehaald. Als de ziekte vroeger wordt ontdekt, is dit niet noodzakelijk. “Als het kan, wordt er eerst een andere, preventieve operatie uitgevoerd. Dat is beter, en ook mentaal minder zwaar. Want als je baarmoeder wordt weggehaald, wordt je lichaam anders en voel je je toch minder vrouw. Zeker in mijn geval, omdat ik eigenlijk nog een kindje wilde”, vertelt Sylvia. Gelukkig kreeg ze in het ziekenhuis na de operatie wel psychologische begeleiding.
Sylvia werkte tot haar ziekte in de horeca, daarna was ze nog aan de slag als poetsvrouw. “Ik kan niet meer in de horeca werken, dat is te lastig. Maar ik mis het wel”, zegt Sylvia eerlijk. Daarom werkt ze nu als vrijwilliger in de bar van wijkcentrum Overleie, dat lijkt toch een beetje op het werk dat ze vroeger deed.
Sylvia vertelt haar pijnlijke verhaal omdat ze graag andere vrouwen wil helpen. “Ook een twintiger kan het krijgen, dus het is echt belangrijk om je op tijd te laten controleren en er vroeg genoeg mee te beginnen. En het dan ook om de drie jaar opnieuw te doen”, zegt Sylvia.
En ook voor de mannen heeft ze nog een boodschap. “Steun je vrouw, wees trots op haar en zeg haar dat het goed is dat ze zich laat controleren.”
