Voetgangers en fietsers krijgen dit jaar vrije baan op zondag 17 september. De volledige binnenstad wordt verkeersvrij gemaakt en we vieren Autovrije Zondag met machtige activiteiten! De stad is verkeersvrij van 8u tot 18u. Ontdek het programma per locatie hieronder.

Programma Autovrije Zondag 2023

1. Schouwburgplein

Cycling Circus!

De Dutch Acrobats komen met Cycling Circus romantische verhalen vertellen terwijl ze balanceren op, onder en rondom allerlei soorten fietsen. Op Autovrije Zondag komen ze met de voorstelling 'Love on Wheels' naar het Schouwburgplein. De voorstelling duurt 25 minuten en wordt 3 keer herhaald. Cycling Circus start om 12u, om 13u45 en om 15u30. Na elke voorstelling volgt een workshop circusfietsen van een half uurtje.

Gekke fietsenparcours + Kip van Troje pimpt je fiets

Er zijn 16 te gekke fietsen die vrij mogen gebruikt worden in een parcours op het Schouwburgplein. Het reizend speeltheater Kip van Troje maakt van jouw tweewielers rijdende-verhaal-kunstwerken. 

School Levensboom komt met een bar

Naast het gekke fietsenparcours kan je je verpozen in de bar van de Levensboom. Je kan er ook je waterfles hervullen aan één van de drie watertaps.

Ecologisch

Op het Schouwburgplein is er ook een gratis waterkraan om je drinkbus bij te vullen. Er komen ook droogtoiletten waar je ook een woordje uitleg kan krijgen over de werking van zo'n toilet.

2. Grote Markt

Sway Pole en Sterke Man

Noah de acrobaat hangt aan een wiebelende paal van 6 meter hoog en probeert zich aan alles vast te grijpen waar hij kan! De Sterke Man trekt karretjes vooruit waar de kinderen in kunnen plaatsnemen, hilariteit verzekerd!

Bakkie Bike en Grand café

De Grote Markt is het decor van 2 ‘kleinsten’: Grand Café, de kleinste bruine kroeg ter wereld gebouwd op 1 pallet, en Bakkie Bike Cinema, een van de kleinste bioscopen waar je maximum met 2 naar een film kan kijken. Voor wie graag gezellig dicht bij elkaar zit zijn dit niet te missen attracties.

Vork + Foodact 13

Vork slaat de handen in elkaar met de Wereldwinkel en Foodact 13. Zij delen tussen 11u en 14u 1.000 afhaalmaaltijden uit. Een aperitiefje voor je thuis je maaltijd gaat verorberen? Dat kan ter plekke in de bar van de Wereldwinkel. .

De Stroate

De Stroate, het jeugdcultuurcentrum voor alle expressievormen van hiphop, is ook terug van de partij! Tijdens Autovrije Zondag kan je de sfeer opsnuiven van hun activiteiten. Workshops, evenementen, het Hiphop Café,... 

UiTPAS caravan

Op de Grote Markt zal je niet naast de knalgele UiTPAS caravan kunnen kijken. Ga er zeker eens langs en spaar een UiTPAS punt. Je kan er ook een gratis UiTPAS scoren mocht je nog geen hebben.  

'Kijk ik fiets!' fietsinitiatie

Is je kleuter klaar om te fietsen en weet je niet goed hoe hieraan te beginnen? Kijk! Ik fiets! is een project om jonge kinderen op slechts 3 uur tijd te leren fietsen op 2 wielen. Ook volwassenen kunnen hier leren fietsen. Er zijn 2 sessies van telkens maximum 15 deelnemers, snel zijn is de boodschap!

Schrijf je in voor sessie 1 (12u-15u)

Schrijf je in voor sessie 2 (15u-18u)

3. Verlaagde Leieboorden

Overtrekvlot en kanorace

Zin in waterpret? Oenanthe zorgt tussen 12u en 18u voor een overtrekvlot om de Leie over te steken. Je kan er ook deelnemen aan een race op het water met 2 kano's.

Cameria Nostalgia en glitterbar

Aan de Broelkaai vind je een nostalgische fotocabine waar je na een verkleedpartij je foto kan laten maken met je eigen tekst bij. Een leuk souvenir en hebbeding! Voor de kleinste bezoekers  is er een glitterbar en grimestand. Beide standen vind je van 14u tot 17u.

De Levende Bibliotheek

Kunstencentrum Buda, Antigone, OperatieKwartier & Refu Interim zorgen van 16u tot 19u voor een levende bib. Je ontleent er geen boeken maar échte mensen die graag met jou willen praten. Kom een gratis koffietje drinken en praat eens met een vreemde: over muziek, film, je vakantie, kunst, de kinderen, voetbal, grootmoeders recepten... zo simpel kan het soms zijn.

majorettes en trommelaars

4. Mobiele acts

Heel wat mobiele acts verrassen je doorheen de stad. Zo kom je ergens tussen 12u en 18u gegarandeerd Chasse Patatte tegen, een muzikaal peloton recht uit de jaren 30. Kijk ook uit voor de fietsacts van de Sisters of Soap of de Bike Babes. Het majorettekorps uit Kuurne is ook van de partij.

5. Veemarkt

Van 14u tot 17u kan je op de Veemarkt terecht voor de vechtsportdag. De sportdiensten van Kortrijk en Zwevegem nodigen vechtsportclubs van Kortrijk, Zwevegem, Avelgem, Anzegem en Deerlijk uit om demonstraties en initiaties te geven. Aikido, Brazilian Jiu Jitsu of Karate: elke vechtsport heeft zijn eigen technieken. Doe mee of kom gewoon eens kijken. Je ontdekt meteen wat elke sport zo uniek maakt! 

6. En meer

Op het Overbekeplein is een gocartcircuit gebouwd. Het Sint-Amandsplein is de startplaats voor de jaarlijkse Bruggenloop en dit jaar ook de locatie voor Integral Koerse, een wielerwedstrijd waar iedereen meerijdt, mensen met en zonder beperking.