'De Cantorij der Basiliek van Hulst' o.l.v. Anton de Kort
- Concert
- Klassieke muziek
Graaf Boudewijn IX van Vlaanderen (de latere Keizer van Constantinopel) schonk in 1199 de inkomsten uit zijn Leengoederen te Hulst en omgeving "voor eeuwig" aan een door hem opgerichte stichting, met name "het seculiere kapittel van Kanunniken bij de O.L.Vrouw kerk" te Kortrijk.
Gevolg was een 600 jaar durende relatie van 1199 tot 1798 tussen Kortrijk en Hulst, waarbij Hulst 'tienden' betaalde aan Kortrijk en werd bestuurd door de Kanunniken uit Kortrijk. De Franse revolutie maakte hier een eind aan.
Nu komt de "Cantorij der Basiliek van Hulst", een vermaard koor dat meer dan 50 jaar geleden werd opgericht en reeds optrad op de meest prestigieuze locaties in Europa (o.m. Notre-Dame en Madeleine in Parijs, Westminster Cathedral in London, St Pieter en Santa Maria Maggiore in Rome, alsook de Kathedralen van Straatsburg, Lille, Amiens, Brussel, Gent, Luxemburg...) een concert geven in de O.L.Vrouw kerk van Kortrijk, de wieg van deze 600- jarige relatie tussen beide steden.
Het koor telt 40 leden onder leiding van dirigent en oprichter Anton de Kort. Zijn broer, Jan de Kort bracht vorig jaar deze toen nog weinig bekende 600 jarige relatie tussen Kortrijk en Hulst in de belangstelling met een hoofdstuk in het jaarboek 2024 van de Oudheidkundige Kring 'De Vier Ambachten' van Hulst.
Op 28 juni aanstaande wil het befaamde koor luister zetten bij een dag van verbroedering op louter vriendschappelijke basis tussen de afdelingen Hulst en Kortrijk van "De Orde van den Prince" die dit evenement organiseren. De Orde Van Den Prince is een pluralistische vereniging die 70 jaar geleden in Kortrijk werd gesticht en focust op de taal en cultuur van de lage landen in een sfeer van vriendschap en verdraagzaamheid naar het voorbeeld van Prins Willem van Oranje. Zij telt thans 2600 leden in 100 afdelingen, verspreid over België en Nederland en daarbuiten.
Op het programma (van ongeveer 55 minuten) staan 4 delen rond de thema's 'Loven en Prijzen', 'Gedenken', 'Bidden' en 'Beminnen' waarbij religieuze muziek (van o.m. Bach, Pitoni, Liszt, Sibelius, Ryelandt wordt aangevuld met een lichtere toets (Arbeau, Waelrant, Jones, Hassler...) omdat de ontmoeting tussen Kortrijk en Hulst een vreugdevol karakter heeft. De vier delen worden afgesloten met intermezzi door Organist Rolf Wolfensberger, die de beide orgels van de kerk zal bespelen.
Toegang is gratis van 10:45 tot 11:00 u, daarna kunnen de deuren van de kerk gesloten worden om het concert niet te verstoren.
U bent hartelijk welkom !