Hoe als stad beter omgaan met conflicten?
Timing: 7 mei 2024, onthaal vanaf 8u30, einde voorzien om 16u
Plaats: OC De Vonke, Lagaeplein 24, Heule
Voor wie: burgers en professionals actief binnen onderwijs, justitie, politie, welzijn,...
Kostprijs: €25 incl lunch + korting van 50% op de avond met strafpleiter Christine Mussche (6 mei)
Er is een beperkt aantal gratis plaatsen voor medewerkers van organiserende partners (zie inschrijvingsformulier)
Programma:
08:30 Onthaal
09:00 Keynote (plenair)
10:15 Workshops voormiddag (3 keuzes)
12:00 Lunch
13:15 Fishbowlgesprek (plenair)
14:00 Workshops namiddag (3 keuzes)
15:00 Nagesprek (plenair)
15:45 Netwerkreceptie
Keynote Johan Deklerck
Johan Declerck bijt de spits af met een inspirerende keynote (plenair): Hij bouwde een uitgebreide wetenschappelijke expertise rond bemiddeling herstel en restorative justice op. Hij is betrokken bij Leuven restorative city, was verbonden aan de ‘Master Européen en Médiation’, IUKB, Sion (CH) van 2000 tot 2010. Hij is betrokken bij de oprichting van, en verbonden als docent aan de Master en Médiation, Université du Luxembourg sinds 2003, en is betrokken bij de opleiding ‘Master en Médiation’ van de Université de Fribourg (CH) en van het HES-SO, Genève (CH).
Workshops voormiddag
- Starten met herstel op school: De voorbije jaren zetten verschillende scholen grote stappen om meer herstelgericht te werken. Tijdens deze workshop nemen een aantal scholen uit de regio en Ligand je mee in het proces dat ze aflegden om de methodiek deel te laten maken van hun beleid. Ze brengen zowel de succesfactoren als de valkuilen.
- Over leven op school: Tijdens deze workshop neemt Emily Mortier (UGent) en Hannes Vanmeenen (Stad Kortrijk) jullie mee in het belang van dialoog, betrokkenheid en bottom-up werken met kinderen en jongeren. Vanuit de inzichten van het onderzoeksproject Platform C (dat recent ook in Kortrijk liep) bespreken we hoe zo'n actief burgerschapsklimaat ook binnen een school of andere lokale (jeugd)context meerwaarde kan bieden.
- Ketenaanpak met Ju.wel: In een gesprek met Vincent Remy (procureur), Filip Devriendt (korpschef Politiezone Vlas), Nathalie Leenknecht (parketcriminoloog), Sabine Bourgeois (directeur Oranjehuis) en Katrien Verhulst (veldwerker Ju.wel) zoeken we naar de mogelijkheden, moeilijkheden en valkuilen van een geïntegreerde samenwerking tussen justitie, politie en welzijn. Ju.wel is een voorbeeld van de zogenaamde ‘ketenaanpak’. Deze organisatie zet in eerste instantie in op vrijwillige trajecten, maar kan ook vanuit een gedwongen kader worden opgelegd. Samen met de jongeren en hun context gaan we aan de slag.
Workshops namiddag
- Omstaanderstraining: Hoe je effectief reageert bij ongepast gedrag is soms moeilijk in te schatten, maar je kan het wel leren. Deze workshop geeft je een voorproevertje van een praktijkgerichte omstaanderstraining. In een dergelijke training leer je als getuige om gepast te reageren op discriminatie en racisme. Denk aan pesterijen, beledigen & (seksuele) intimidatie. We onderzoeken ook waarom mensen vaak wegkijken en niets doen, en we reiken strategieën aan om te reageren.
- Ervaringen met herstelgericht werken in scholen: Tijdens deze workshop krijg je via verhalen van schoolmedewerkers en interviews met leerlingen een blik achter de schermen. Wat levert herstelgericht werken in de praktijk op? Zijn er dan geen conflicten meer in de school? Weet iedereen hoe ze met een conflict moeten omgaan? Dragen alle leerkrachten wollen sokken?
- Politie en jongeren in elkaars vizier: Het traject JOPO is deel van het actieplan Straatintimidatie en onderzoekt de wederzijdse beeldvorming tussen politie en jongeren. 1.335 jongeren deelden hun ervaringen met de Kortrijkse politie. Ook het politiekorps wordt bevraagd. We gaan in gesprek over de bevindingen en formuleren suggesties voor een verdere aanpak.
De inschrijvingen voor het inspiratiemoment zijn afgesloten. Heb je alsnog vragen mail dan naar bjorn.vanhamme@kortrijk.be