PERPLX

30/06>02/07

Perplx, een culturele blind date

Een avontuurlijke cultuurtrip, ver weg van de platgetreden paden: het zou de definitie van Perplx kunnen zijn. 

Het festival in Marke bewijst straks al voor de derde keer waarom trouwe bezoekers zich haasten om tickets te bestellen voor voorstellingen waarvan zij vooraf haast niet kunnen inschatten wat zij mogen verwachten. “Het doet er niet echt toe wat de mensen voorgeschoteld krijgen, als het maar goed is”, zegt artistiek coördinator Koen Allary.

Humorologie

De opvolger van Humorologie, dat dertig jaar een onbetwiste vaste waarde was in het Vlaamse culturele landschap, doet het prima. Perplx geeft het begrip circus een andere dimensie. “De meeste mensen associëren een circusvoorstelling met pakweg een tent, een olifant en een rode neus”, legt Koen Allary uit. “Dergelijk type voorstellingen bestaat nog wel, maar is eigenlijk maar een kleine niche meer van wat onder de term ‘circus’ valt. Bij ons zit circus vooral in de houding van de artiesten, in hun capaciteiten om het publiek telkens opnieuw te verrassen.”

Blind date

In die zin zou je Perplx perfect als het cultuurfestival van de ‘blind date’ kunnen omschrijven. “Bij ons weten mensen vooraf niet echt wat zij te zien zullen krijgen, maar kunnen zij er van op aan dat het goed zal zijn.”

Familiegebeuren

Perplx, in het park van Marke, is bij uitstek een familiegebeuren. Koen Allary stelde een programma samen van talrijke voorstellingen waar verbazing, ontroering en verwondering elkaar in sneltempo afwisselen. Onder meer Groupe Acrobatique de Tanger (Marokko), CirkVost (Frankrijk), Casus (Oostenrijk), Ockham’s Razor (Groot-Brittannië), Alexander Vantournhout & Bauke Lievens, Circus Katoen, Laika, Cie Krak en Het Kabinet (België), Kallo Collective (Finland), Cie Baccalà (Zwitsers-Belgisch) en Het Mobiele Naaiatelier (Nederland) slagen er tijdens het eerste weekend van juli ongetwijfeld in om de toeschouwers om de haverklap een glimlach, ‘ooh’s’ en ‘aah’s’ te ontlokken. “Laika, of het ‘theater der zinnen’ speelt drie keer en biedt het publiek tijdens de voorstelling zelfs een maaltijd aan.”

Tickets via www.perplx.be of via ‘Uit In Kortrijk’: telefonisch (056 23 98 55) of aan de balie (Schouwburgplein 14). Het festival vindt plaats op vrijdag 30 juni (vanaf 20.30 uur), zaterdag 1 juli (vanaf 15 uur) en zondag 2 juli (vanaf 12.30 uur). 

Bestel online jouw tickets

Lees over de UiTPAS en Perplx

Opgemaakt op: 07/06/2017

Reactie toevoegen