Begijnhof

Begijnhof

 

De begijnhofkapel is opnieuw het decor voor de kerstprelude Nu zijt wellekome

Zaterdag 14.12 | begijnhofkapel |18:00 - 19:00

Pro Ecclesia:

Dit oorspronkelijk mannenkoor werd op 20 februari 1927 boven de doopvont gehouden en is nu al 92 jaar oud. In 1981 werd Pro Ecclesia een meerstemmig gemengd (kerk)koor.

Het gemengd vierstemmig koor brengt vergeten pareltjes en ijzersterke klassiekers in de stemmige begijnhofkapel.
inkom gratis

Zondag 15.12 |
begijnhofkapel |18:00 - 19:00

cellist Paul Heyman (*06.09.1994)

J.S. Bach : Suite voor cello solo Nr. 2 in re klein BWV 1008
Z. Kodaly : Sonate voor solo cello in si klein Op. 8

De suites van Bach zijn de ‘bijbel’ voor cello solo en cellisten over het algemeen. De tweede suite is Paul Heymans persoonlijke favoriet. Het is in mineur maar toch heel hoopvol klinkt heel klaar en heeft een mooie melodische lijn.

Daarna de sonate voor cello solo van Zoltan Kodaly. Dit is hét magistrale werk geschreven voor solo cello in de 20ste eeuw. Het is gebaseerd op Hongaarse volksmuziek. Zeer virtuoos en impressionant voor het publiek, maar tegelijk heel diep en expressief.)

Wat het concert extra bijzonder maakt is het instrument waarop ik speel : een cello gemaakt rond 1740 door Johann Christian Hoffmann. Deze was de hoofdleverancier van instrumenten aan Johann Sebastian Bach in Leipzig. Ze waren goed bevriend en Hoffmann was zelfs peter van een zoon van Bach. Dit is de enige complete cello gemaakt door Hoffmann waarvan vandaag de dag het bestaan gekend is.

in de stemmige begijnhofkapel.
inkom gratis