Spelen op De Warande: coronaveilige zones en gloednieuwe speelheuvel in het landschapspark

Gepubliceerd op Vrijdag 10 juli 2020
Speelheuvel De Warande

Sinds mei zijn alle speellocaties in Kortrijk en deelgemeenten terug opengesteld. Er mag terug gespeeld worden in parken, op speelpleinen, ravotspots en trapveldjes, in een speelstraat en - mits de geldende voorwaarde van max. 20 personen en met volwassen begeleider - op speelvelden. Ook speeldomein De Warande opende opnieuw de deuren voor alle publiek. Tussen 1 juli en 30 augustus wordt het grootste deel van het terrein exclusief voorbehouden voor de jeugdkampen en speelpleinwerking. Alle beschikbare ruimte is nodig om te voldoen aan de richtlijn m.b.t. bubbels van maximaal 50 kinderen. De nieuwe speelheuvel, andere delen van het landschapspark en de hondenloopweide blijven wel open voor het brede publiek. Deze zijn bereikbaar via de Izegemsestraat en de fietsdoorsteek richting Lendelede en zijn een extra bezoek zeker waard: het landschapspark heeft er immers een gloednieuwe speelzone bij.

De nieuwe speelzone in het landschapspark omvat een avontuurlijke en natuurlijk ingerichte speelheuvel en nieuwe speeltoestellen. Voor de aanleg van de speelheuvel is de uitgegraven aarde van de infrastructuurwerken voor de nieuwbouw hergebruikt. Hierdoor moest aarde afgevoerd noch aangevoerd worden. De hellingen zijn ingericht met een zitarena en verschillende speelelementen. Er is gekozen voor duurzame materialen, aansluitend op de natuurlijke en avontuurlijke speelomgeving van De Warande. Het gaat om 3 glijbanen, een klimwand en een klimstam, goed voor een investering van 31.500 euro. Deze investering wordt mede mogelijk gemaakt door Toerisme Voor Allen die subsidieert in het kader van kindvriendelijke jeugdverblijfcentra in Vlaanderen. De nieuwe speelzone is ingezaaid met verschillende bloemenmengsels. In het najaar (plantseizoen) worden bomen aangeplant om schaduw te bieden aan de bezoekers. Eerder werden er in het landschapspark 2.000 struiken en 25 bomen aangeplant, een ruimschootse compensatie van het groen dat week voor de infrastructuurwerken. Dit in samenwerking met Bosgroep IJzer en Leie en  Waak. De aanleg van de speelzone werd gecoördineerd door Studio Basta, die reeds betrokken waren bij het oorspronkelijke landschapsontwerp. Uitvoering door Verstraete Bouw en Hout (Roeselare), Growebo (Wevelgem) en Time2Play NV (Kinrooi).

Volgende maatregelen maken spelen op de speeldomein De Warande nog veiliger

  • Laat je kinderen in de eerste plaats onbezorgd spelen.
  • Maak vooraf thuis al goede afspraken met je kinderen over wat jij van hen verwacht rond hygiëne.
  • Bewaak voor jezelf de fysieke afstand: doe de 1,5 meter check!
  • Spreek je eigen kinderen aan op het houden van de nodige afstand van kinderen +12 jaar en andere volwassenen.
  • Volg de algemene hygiënemaatregelen en breng zelf zaken mee zoals alcoholgel om de handen voor en na het spelen te ontsmetten.
  • Draag een mondmasker op plekken waar de fysieke afstand niet gewaarborgd kan worden (bv. Bij een conflict tussen jouw kind en een ander, in geval van een noodsituatie).
  • Raak zo weinig mogelijk andere dan je eigen kinderen aan (tenzij in noodgeval, gebruik handschoenen bij wondverzorging)