Sterrenbanket

17/09

Tijdens Autovrije Zondag op 17 september 2017 wordt voor de tweede maal een sterrenbanket verzorgd. De thema's 'korte keten', 'geen voedselverspilling' en 'ecologische voetafdruk' staan centraal. 

Een picknick met alleen maar lokaal geteelde en geproduceerde ingrediënten? Een lunch met aandacht voor de korte keten en tegen voedselverspilling? Dat kan! Dit initiatief bundelt de strijd tegen klimaatopwarming, voor eerlijke prijzen en voor het (her)gebruik van voedseloverschotten.

Kortrijk organiseerde een eerste sterrenbanket in september 2015. De focus lag toen op voedseloverschotten. Op 17 september 2017 willen stad en OCMW Kortrijk de bezoekers van de autovrije zondag opnieuw een (h)eerlijke maaltijd aanbieden. Deze keer willen we de aandacht vestigen op de ontwikkeling van een stedelijke, duurzame voedselstrategie. Die strategie bestaat uit: voedselverlies tegengaan, duurzame en lokale productie en consumptie promoten en sociale samenhang realiseren rond deze elementen.

Onder deskundig toezicht van de culinaire tweeling Kristof en Stefan Boxy, bekend van menig tv-optreden, worden er 2.500 plantaardige maaltijden bereid en verdeeld. De maaltijden bestaan uit een hoofdgerecht en een dessert. Iedereen kan gratis een bordje komen meepikken, tussen 12 en 14 uur. De maaltijden worden bereid door de leerlingen van de scholengroep Rhizo (Hotelschool en School voor Mens en Samenleving) en van scholengroep Athena.

Borden en bestek worden geleverd door de Kringloopwinkel Zuid-West-Vlaanderen. Eigen eetgerief meebrengen mag natuurlijk ook. Meer zelfs: wie het achteraf niet meer nodig heeft, kan het achterlaten voor de Kringloopwinkel. Zo krijgt het misschien een tweede leven. 

Tussen 12 en 16.30 uur is er op dezelfde locatie een inspiratiemarkt. Organisaties uit de verschillende schakels van de voedselketen stellen er zich voor. Ze presenteren hun ideeën en oplossingen om voedseloverschotten terug te dringen, om duurzame productie te stimuleren en om consumenten bewustere keuzes te laten maken. Je leert er hoe je thuis restjes kunt verwerken in een nieuwe maaltijd of hoe je kan composteren. Je maakt er ook kennis met initiatieven die ervoor zorgen dat voedseloverschotten niet zomaar  worden weggegooid, maar worden herverdeeld onder mensen in armoede.

Om 14 uur kan iedereen komen meekoken aan een Rock en Rol-dessert. Helemaal gemaakt met voedseloverschotten, speciaal voor de deelnemers aan Buda Rock en Rolt (senioren en mensen die minder mobiel zijn). 

In samenwerking met de Gezinsbond geven we ook het startschot voor een heuse "Food Battle": we begeleiden gezinnen één maand met als doel zo weinig mogelijk voedseloverschotten weg te gooien.

En meteen is 17 september ook het startschot van ‘ Focus op… voeding’. Dit is een activiteitenreeks van lezingen, bezoeken, vertoningen en debatten rond het brede thema voedsel en voedselsysteem. 'Focus op... voeding' is een samenwerking tussen Vormingplus, Bibliotheek Kortrijk en de Voedselraad Kortrijk.

 

Gratis Sterrenlunch | 12 tot 14 uur | Dolfijnkaai | WELKOM

 

Zie ook

Opgemaakt op: 06/09/2016

Reactie toevoegen